Obłędnie pyszne krokiety ze szpinakiem i białym serem
Krokiety są doskonałym sposobem, aby wykorzystać jedzenie, którego nie zdołano zjeść dnia wcześniejszego. Tym razem prezentujemy przepis na krokiety z farszem z białego sera i szpinaku. Są przepyszne, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne.
Krokiety mogą z pozoru wydawać się powszednim daniem, jednak ich umiejętne wykonanie sprawia, że zamieniają się w prawdziwy rarytas. Z tym przepisem będziesz mógł zachwycić wszystkich domowników.
Szpinak oraz biały ser świetnie ze sobą współgrają, tworząc farsz o żywym zielonym kolorze, oraz kremowej konsystencji. Takie danie to także dobry sposób, aby przemycić trochę zdrowego jedzenia do diety niejadka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na krokiety ze szpinakiem i białym serem
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie. Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz:
350 g szpinaku rozdrobnionego
300 g białego sera
1 cebula
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło
Panierka:
bułka tarta
jajko
sól
pieprz
Zacznij od połączenia wszystkich składników na naleśniki w misce mikserem. Rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Smaż na niej porcje ciasta, aż delikatnie się zarumieni.
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili wrzuć szpinak i gotuj, aż woda odparuje. Dopraw i ostudź. Do warzyw dodaj ser i utrzyj farsz, aż będzie gładki.
Na pojedynczy naleśnik wyłóż porcje farszu i zawiń ciasto w formę krokieta. Powtórz czynność do zużycia wszystkich składników. Zamocz krokiet w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smaż na oleju na złocisty kolor. Smacznego.
Źródło: canva/artlensfoto, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: slodkastrona.com