Smakosze.pl Porady Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Orchideli/YouTube

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

20 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek.

Jak uchronić sernik przed pękaniem?

Sernik to uwielbiane ciasto, które jest dość łatwe do przygotowania. Oczywiście nie brakuje przy nim różnych trudności takich, jak opadanie ciasta, czy jego pękanie w czasie pieczenia. Jak się okazuje, tej drugiej wady łatwo można uniknąć.

Prowadząca kanał Orchideli na YouTube, z którego pochodzi wyżej prezentowane zdjęcie sernika i poniższy przepis, zdradziła, jak rozwiązać ten problem. Chodzi o odpowiedni stopień ubicia piany. Ubijanie białek powinniśmy zakończyć w momencie, gdy zrobią się one gęste. Nie należy ich ubijać dalej, bo wówczas ciasto będzie narażone na pękanie w czasie pieczenia.

Czy warto jeść pieczywo z głęboko mrożonego ciasta? Dietetyk rozwiał wątpliwości

Jak przygotować kremowy sernik, który nie pęka?

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 kg mielonego sera na sernik
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie kremowego sernika krok po kroku

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj dalej, dodając kolejno po 1 żółtku.

Masę miksuj dalej dodając do niej po łyżce ser. Na końcu masę serową zmiksuj dokładnie z budyniami w proszku.

Białka jaj ubij na niezbyt sztywną pianę. Dzięki temu sernik nie popęka w trakcie pieczenia. Gdy piana będzie bardzo sztywna, wtedy wzrośnie prawdopodobieństwo pęknięcia wypieku.

Pianę dodaj do masy serowej i wymieszaj łyżką. Gotową masę serową przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, pozostaw w nim sernik do całkowitego wystygnięcia.

Gotowy sernik polej polewą czekoladową. By ją przygotować, składniki polewy umieść w rondelku i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Polewą posmaruj wierzch sernika, zastudź.

Źródło: kanał Orchideli/YouTube

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sernik Roberta Makłowicza , a także na sernik kokosowy siostry Anastazji .

canva/iGLOY
Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy