Smakosze.pl

Canva / PicLeidenschaft ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach

17 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.

Wyjątkowy sernik siostry Anastazji

Siostra Anastazja, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Wydawnictwo WAM nie pierwszy raz imponuje pomysłowością. Zakonnica znana jest z wyjątkowo udanych, a przy tym łatwych w wykonaniu receptur. Prezentowany poniżej sernik tylko potwierdza tę regułę. Najlepiej przygotować od razu dużą blachę.

Najlepsze restauracje w Zakopanem

Odwiedził restauracje w okolicy Zakopanego i wybrał 4 najlepsze. W jednej zapiera dech w piersiach

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kokosowy sernik siostry Anastazji

Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1 budyń waniliowy
Piana:
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych

Wyjątkowy sernik siostry Anastazji krok po kroku

Przygotuj kruchy spód do sernika. W tym celu mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich cukier oraz szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób wgłębienie, wlej do niego jajka w całości oraz żółtka. Do składników dołóż smalec oraz posiekane drobno masło.

Całość zagnieć w jednolite kruche ciasto. Postaraj się, aby wyrabianie trwało możliwie krótko. Następnie uformuj ciasto w kulę i owiń folią spożywczą. Odstaw je na godzinę do chłodzenia w lodówce.

Przygotuj masę serową do sernika. Wszystkie podane składniki starannie wymieszaj. Jeśli używasz twarogu w kostce, zmiel go dwukrotnie przed dodaniem do pozostałych produktów.

Formę do pieczenia sernika wyłóż papierem. Na dnie rozłóż schłodzony i rozwałkowany cienko spód. Następnie do formy wylej masę serową i wyrównaj jej powierzchnię. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj kokosową bezę do sernika. W tym celu schłodzone białka jaj ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo zacznij dodawać do nich cukier i miksuj do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Delikatnie wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi za pomocą łyżki lub szpatułki.

Na 15 minut przez planowanym końcem pieczenia wyłóż bezę na sernik. Ponownie wstaw formę do piekarnika. Ciasto jest gotowe, kiedy środek zetnie się, a beza stanie chrupka z wierzchu. Deser przez podaniem pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Pomysłowy sernik bez sera mogła zrobić tylko Anna Lewandowska . Kolorowy sernik bez pieczenia z galaretką nada się na każdą okazję .

pieczony sernik z kokosem.png
Canva / A_Lein
pasta z wątróbki

Ekspresowa pasta z wątróbki. 1 detal zapewni jej aksamitność

CZYTAJ DALEJ
pierogi leniwe

Co zrobić, by leniwe nie rozpadały się? 1 szczegół ma największe znaczenie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >