Smakosze.pl

canva/trutenka

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Gotujesz żurek? Dopraw go niewielką ilością octu. Płyn wzmocni smak, aromat i doda charakterystycznej, kwaskowatej nuty. Żurek koniecznie dopraw również suszonym majerankiem i ugotuj go na wędzonce. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

Żurek. Kultowe danie na Wielkanoc

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie smakuje obłędnie. Niekiedy jednak zakwas przyrządzony samodzielnie może się zepsuć, a na przygotowanie nowego już nie ma czasu. Niekiedy też zakwas nie jest bardzo wyraźny, przez co żurek jest dość delikatny.

Żurek musi być kwaskowaty z wyczuwalną nutą wędzonki, czosnku i suszonego majeranku. Najlepsi kucharze do wywaru dodają ocet winny, który podkreśla smak całej potrawy. Żurek nie jest octowy. Jest bardzo wyraźny, kwaśny i pełen aromatu.

Wielkanocny żurek podany w specjalnym chlebie z dodatkiem kiełbasy i jajek na twardo jest doskonałą propozycją na uroczyste śniadanie, czy kolację. Domowy, wyraźny żurek nie ma sobie równych.

zakupy w Biedronce

Lepiej tego nie mów przy kasie w Biedronce. Wielu tak zrobiło i teraz żałuje

CZYTAJ DALEJ

Wlej 2 łyżki octu do żurku. Efekt zachwyci każdego

Żurek zakwasisz octem winnym. Wystarczą 2 łyżki płynu na 1- 1,5 l wywaru, aby wielkanocna zupa była wyraźna w smaku. Zakwaszanie żurku octem to trik najlepszych kucharzy na wydobycie doskonałego aromatu. 

Żurek zakwasisz również sokiem z cytryny lub wodą z kiszonych ogórków. Smak będzie się nieco różnił od oryginalnej receptury, jednak wywar także nabierze mocy. Najlepszy efekt uzyskasz jednak, kiedy dodasz ocet.

 

Jak doprawić żurek? Będzie smakował obłędnie

Najlepszy smak żurku uzyskasz, kiedy ugotujesz go na wędzonce. Kawałek boczku lub żeberek wędzonych sprawdzi się doskonale. Wywar ugotuj z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku.

Nie zapomnij również o warzywach rosołowych i solidnej porcji suszonego majeranku. Zioło jest absolutnie niezbędne, aby wydobyć z żurku to, co najlepsze. Gotową zupę podaj z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Ugotuj wielkanocny żurek według przepisu Anny Dymnej . Smakuje wyśmienicie. Na święta przygotuj także galaretki z kurczaka w kształcie jajek . Alternatywa dla zimnych nóżek zachwyci każdego.

żurek.jpg
canva/Dar1930
biała kiełbasa

Biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania? 1 trick i po kłopocie

CZYTAJ DALEJ
szpitalne jedzenie

Uczestniczka Rolnik Szuka Żony pokazała, jakie jedzenie dostała na porodówce. Internauci w szoku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >