Smakosze.pl

canva/trutenka

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Gotujesz żurek? Dopraw go niewielką ilością octu. Płyn wzmocni smak, aromat i doda charakterystycznej, kwaskowatej nuty. Żurek koniecznie dopraw również suszonym majerankiem i ugotuj go na wędzonce. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

Żurek. Kultowe danie na Wielkanoc

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie smakuje obłędnie. Niekiedy jednak zakwas przyrządzony samodzielnie może się zepsuć, a na przygotowanie nowego już nie ma czasu. Niekiedy też zakwas nie jest bardzo wyraźny, przez co żurek jest dość delikatny.

Żurek musi być kwaskowaty z wyczuwalną nutą wędzonki, czosnku i suszonego majeranku. Najlepsi kucharze do wywaru dodają ocet winny, który podkreśla smak całej potrawy. Żurek nie jest octowy. Jest bardzo wyraźny, kwaśny i pełen aromatu.

Wielkanocny żurek podany w specjalnym chlebie z dodatkiem kiełbasy i jajek na twardo jest doskonałą propozycją na uroczyste śniadanie, czy kolację. Domowy, wyraźny żurek nie ma sobie równych.

zakupy w Biedronce

Lepiej tego nie mów przy kasie w Biedronce. Wielu tak zrobiło i teraz żałuje

CZYTAJ DALEJ

Wlej 2 łyżki octu do żurku. Efekt zachwyci każdego

Żurek zakwasisz octem winnym. Wystarczą 2 łyżki płynu na 1- 1,5 l wywaru, aby wielkanocna zupa była wyraźna w smaku. Zakwaszanie żurku octem to trik najlepszych kucharzy na wydobycie doskonałego aromatu. 

Żurek zakwasisz również sokiem z cytryny lub wodą z kiszonych ogórków. Smak będzie się nieco różnił od oryginalnej receptury, jednak wywar także nabierze mocy. Najlepszy efekt uzyskasz jednak, kiedy dodasz ocet.

 

Jak doprawić żurek? Będzie smakował obłędnie

Najlepszy smak żurku uzyskasz, kiedy ugotujesz go na wędzonce. Kawałek boczku lub żeberek wędzonych sprawdzi się doskonale. Wywar ugotuj z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku.

Nie zapomnij również o warzywach rosołowych i solidnej porcji suszonego majeranku. Zioło jest absolutnie niezbędne, aby wydobyć z żurku to, co najlepsze. Gotową zupę podaj z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Ugotuj wielkanocny żurek według przepisu Anny Dymnej . Smakuje wyśmienicie. Na święta przygotuj także galaretki z kurczaka w kształcie jajek . Alternatywa dla zimnych nóżek zachwyci każdego.

żurek.jpg
canva/Dar1930
biała kiełbasa

Biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania? 1 trick i po kłopocie

CZYTAJ DALEJ
szpitalne jedzenie

Uczestniczka Rolnik Szuka Żony pokazała, jakie jedzenie dostała na porodówce. Internauci w szoku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >