Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.03.2023 14:09

Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki

Puszysty i wilgotny sernik według przepisu Makłowicza
Screen filmu pochodzi z kanału @robertmaklowicz_offical na Instagramie, canva/olgakr

Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.

Żadne sery z wiaderka. Najlepszy sernik zrobisz z półtłustego twarogu

Robert Makłowicz przygotowuje masę na sernik według tradycyjnej receptury. Zamiast popularnego serka na sernik, wykorzystuje naturalny twaróg. Do sernika najlepiej sprawdzi się półtłusty, biały ser. Z chudego twarożku ciasto wyjdzie suche.

Sekretnym składnikiem sernika od Roberta Makłowicza są ziemniaki. Do masy twarogowej dodaj 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych warzyw. To sprawdzony sposób na niezwykle wilgotny sernik, który na dłużej zachowuje swoją świeżość.

Sernik po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiach, żeby nie popękał. Podaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową lub z ulubionymi dodatkami. Pan Robert Makłowicz sernik podaje z musem wiśniowym.

 

Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe

Puszysty i wilgotny sernik według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • skórka tarta z cytryny

Jak zrobić puszysty i wilgotny sernik? Efekt zachwyci każdego łasucha

Żółtka przełóż do miski. Dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ziemniaki i miksuj kilka minut. Dodaj zmielony ser i mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj również skórkę tartą z cytryny.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy i delikatnie połącz wszystkie składniki. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około godzinę, do suchego patyczka.

Pomysł na równie pyszny deser? Szarlotka z musem jabłkowym oraz napoleonkę na cieście francuskim. Ciasta są proste w przygotowaniu i każdy zje je ze smakiem.

sernik.jpg
canva/A_Lein