Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kultową babkę ziemniaczaną?
commons.wikimedia/Zuzanna K. Filutowska by-sa/3.0

Jak zrobić kultową babkę ziemniaczaną?

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Babka ziemniaczana jest jedną z klasycznych potraw wschodniej Polski. Jest sycącym daniem, składającym się głównie z ziemniaków, a także z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Stanowi doskonały samodzielny posiłek, gdyż jeden kawałek potrafi nasycić na cały dzień.

Babka ziemniaczana jest swojskim sposobem na napełnienie brzuchów wygłodniałych domowników po całym dniu pracy. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kucharskich.

Doskonale pasują do niej najróżniejsze surówki i dodatki, jednak najlepiej smakuje wraz z kilkoma kiszonymi ogórkami oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na babkę ziemniaczaną

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków

  • 200 g kiełbasy

  • 200 g smalcu ze skwarkami

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • duża garść szczypiorku

  • po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki

  • bułka tarta

Na początku dokładnie umyj wszystkie ziemniaki z pozostałości po uprawie i transporcie. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody.

Wbij do kartofli dwa jajka, dodaj trzy łyżki mąki pszennej, a także po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie, po czym wrzuć do niej drobno pokrojoną kiełbasę podsmażoną na smalcu oraz szczypiorek.

Ponownie wymieszaj masę. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 50 minut. Smacznego.

Babka ziemniaczana

Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy