Jak zrobić kultową babkę ziemniaczaną?
Babka ziemniaczana jest jedną z klasycznych potraw wschodniej Polski. Jest sycącym daniem, składającym się głównie z ziemniaków, a także z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Stanowi doskonały samodzielny posiłek, gdyż jeden kawałek potrafi nasycić na cały dzień.
Babka ziemniaczana jest swojskim sposobem na napełnienie brzuchów wygłodniałych domowników po całym dniu pracy. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kucharskich.
Doskonale pasują do niej najróżniejsze surówki i dodatki, jednak najlepiej smakuje wraz z kilkoma kiszonymi ogórkami oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na babkę ziemniaczaną
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
3 kg ziemniaków
-
200 g kiełbasy
-
200 g smalcu ze skwarkami
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki
-
duża garść szczypiorku
-
po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
-
bułka tarta
Na początku dokładnie umyj wszystkie ziemniaki z pozostałości po uprawie i transporcie. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody.
Wbij do kartofli dwa jajka, dodaj trzy łyżki mąki pszennej, a także po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie, po czym wrzuć do niej drobno pokrojoną kiełbasę podsmażoną na smalcu oraz szczypiorek.
Ponownie wymieszaj masę. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 50 minut. Smacznego.
Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl