Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze z miodu i musztardy to absolutny hit. Zrezygnuj z klasycznej kiełbasy, przygotuj żeberka, które zachwycą każdego miłośnika mięsnych potraw. Żeberka grillowane długo nad żarem będą tak miękkie, że mięso zacznie odchodzić od kości.
Sekretem idealnie miękkich żeberek z grilla jest długie grillowanie. Nie grilluj mięsa bezpośrednio nad ogniem, a nad żarem. Temperatura musi być w miarę stała- między 110 a 150 stopni C. Glazurą nasmaruj mięso na około 20 minut przed końcem grillowania.
Żeberka zamarynuj dzień wcześniej. Do marynaty koniecznie dodaj ocet, który zmiękczy twardą strukturę i włókna w mięsie, przez co żeberka po upieczeniu będą naprawdę miękkie i delikatne. Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze to gratka dla każdego smakosza
J ak sprawdzić, czy żeberka są już idealnie miękkie? Gdy złapiesz za kość i delikatnie podniesiesz wieprzowinę, mięso powinno zacząć odchodzić od kości. To najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie, czy żeberka są już idealne.
Przepis na miękkie żeberka z grilla
Składniki:
-
1 kg żeberek wieprzowych
Składniki na marynatę:
-
pół szklanki oliwy z oliwek
-
pół szklanki wody
-
4 łyżki octu winnego
-
sól, pieprz
-
suszony majeranek
-
słodka papryka mielona
-
6 ząbków czosnku
Składniki na glazurę:
-
3 łyżki musztardy
-
4 łyżki płynnego miodu
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki sosu sojowego
Jak zrobić miękkie żeberka z grilla?
Żeberka umyj, osusz, pokrój na mniejsze porcje, przełóż do miski. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z wodą, octem, dodaj czosnek, sól, pieprz, przyprawy i obtocz żeberka.
Mięso wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozpal grilla i połóż na ruszcie zamarynowane mięso. Żeberka grilluj przez około 3 godziny w stosunkowo niskiej temperaturze (około 110- 150 stopni C).
Przygotuj glazurę: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na 20 minut przed końcem grillowania, mięso nasmaruj glazurą, smacznego.
Na grillu możesz przyrządzić wiele wyśmienitych potraw, przygotuj również szaszłyki drobiowe oraz pieczoną rybę , a wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych
-
Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie
-
Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis
Źródło: beszamel.se.pl, grill360.pl