Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?

Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę?
pixabay.com

Jakie ryby nadają się na grilla?

Należy zadbać o to, aby ryba na grilla była świeża - najlepsza jest świeżo złowiona lub schłodzona. Ryba, która jest rozmrażana, a następnie grillowana staje się podatna na przyspieszony rozkład i utratę smaku. Kolejnym kryterium selekcji powinna być zawartość najcenniejszego składnika odżywczego - kwasu omega-3 występującego głównie w rybach. Ryby, które są polecane na grilla ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych (w 100g) to: halibut 0,4 g, łosoś 1,8 g, Sardynki  1,4 g, makrela 1,0 g, tuńczyk 0,7 g, dorsz 0,1 g, a od pewnego czasu również - ogólnie dostępne i sprowadzane z Azji - panga i tilapia to zaledwie około 0,08 g kwasów tłuszczowych w 100 gramach ryb tych dwóch gatunków.

Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla

  • 1 łyżka ziół np. koperek, tymianek, estragon,

  • 1-2 kg świeżej ryby,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • pieprz,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania ryby z grilla

Krok pierwszy: należy wyczyścić wnętrze wraz z łuskami ryby, umyć, osuszyć, a następnie nakroić rybę w kilku miejscach.

Krok drugi: z ziół, soku z cytryny, pieprzu oraz oliwy przygotowujemy marynatę.

Krok trzeci: rybę, która jest ponacinana, należy zamoczyć w zalewie na co najmniej jedną godzinę.

Krok czwarty: ułożyć rybę na folii aluminiowej pokrytej oliwą z oliwek. Zaleca się pieczenie (na grillu) przez około 30 minut. Podczas pieczenia należy odwrócić rybę i posmarować ją masłem i marynatą.

Tagi: