Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?
Jakie ryby nadają się na grilla?
Należy zadbać o to, aby ryba na grilla była świeża - najlepsza jest świeżo złowiona lub schłodzona. Ryba, która jest rozmrażana, a następnie grillowana staje się podatna na przyspieszony rozkład i utratę smaku. Kolejnym kryterium selekcji powinna być zawartość najcenniejszego składnika odżywczego - kwasu omega-3 występującego głównie w rybach. Ryby, które są polecane na grilla ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych (w 100g) to: halibut 0,4 g, łosoś 1,8 g, Sardynki 1,4 g, makrela 1,0 g, tuńczyk 0,7 g, dorsz 0,1 g, a od pewnego czasu również - ogólnie dostępne i sprowadzane z Azji - panga i tilapia to zaledwie około 0,08 g kwasów tłuszczowych w 100 gramach ryb tych dwóch gatunków.
Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla
1 łyżka ziół np. koperek, tymianek, estragon,
1-2 kg świeżej ryby,
2 łyżki soku z cytryny,
pieprz,
4 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania ryby z grilla
Krok pierwszy: należy wyczyścić wnętrze wraz z łuskami ryby, umyć, osuszyć, a następnie nakroić rybę w kilku miejscach.
Krok drugi: z ziół, soku z cytryny, pieprzu oraz oliwy przygotowujemy marynatę.
Krok trzeci: rybę, która jest ponacinana, należy zamoczyć w zalewie na co najmniej jedną godzinę.
Krok czwarty: ułożyć rybę na folii aluminiowej pokrytej oliwą z oliwek. Zaleca się pieczenie (na grillu) przez około 30 minut. Podczas pieczenia należy odwrócić rybę i posmarować ją masłem i marynatą.