Smakosze.pl
Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę?

pixabay.com

Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Grillowana ryba to wspaniały pomysł na letnie kolacje na świeżym powietrzu. Do przygotowania potrzebna jest tylko świeża ryba, gorący ruszt grillowy oraz przyprawy, które każdy może dobrać sam według uznania. Jak przygotować wyśmienitą rybę z grill

Jakie ryby nadają się na grilla?

Należy zadbać o to, aby ryba na grilla była świeża - najlepsza jest świeżo złowiona lub schłodzona. Ryba, która jest rozmrażana, a następnie grillowana staje się podatna na przyspieszony rozkład i utratę smaku. Kolejnym kryterium selekcji powinna być zawartość najcenniejszego składnika odżywczego - kwasu omega-3 występującego głównie w rybach. Ryby, które są polecane na grilla ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych (w 100g) to: halibut 0,4 g, łosoś 1,8 g, Sardynki  1,4 g, makrela 1,0 g, tuńczyk 0,7 g, dorsz 0,1 g, a od pewnego czasu również - ogólnie dostępne i sprowadzane z Azji - panga i tilapia to zaledwie około 0,08 g kwasów tłuszczowych w 100 gramach ryb tych dwóch gatunków.

Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla

  • 1 łyżka ziół np. koperek, tymianek, estragon,

  • 1-2 kg świeżej ryby,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • pieprz,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania ryby z grilla

Krok pierwszy: należy wyczyścić wnętrze wraz z łuskami ryby, umyć, osuszyć, a następnie nakroić rybę w kilku miejscach.

Krok drugi: z ziół, soku z cytryny, pieprzu oraz oliwy przygotowujemy marynatę.

Krok trzeci: rybę, która jest ponacinana, należy zamoczyć w zalewie na co najmniej jedną godzinę.

Krok czwarty: ułożyć rybę na folii aluminiowej pokrytej oliwą z oliwek. Zaleca się pieczenie (na grillu) przez około 30 minut. Podczas pieczenia należy odwrócić rybę i posmarować ją masłem i marynatą.

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >