Jak zrobić niezwykle lekką i puszystą jajecznicę? Te patenty powinien znać każdy
Jajecznica jest sycącym daniem, które pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień. Każdy chyba przyrządzał ją już nie raz. Mało kto jednak pokusił się pewnie o dodatek śmietany, który sprawia, że masa jajeczna staje się delikatna i puszysta. Sprawdźcie ten patent.
Jajecznica smakuje doskonale z różnymi dodatkami. Proponowaliśmy wam już przygotowanie jej z brokułami oraz na mleku. Choć kompozycje te są naprawdę smaczne, jajecznica z odrobiną śmietany zachwyci was lekkością. A to nie jedyny sposób, by wyszła puszysta.
Puszysta jajecznica ze śmietaną
Zrobienie jajecznicy z dodatkiem gęstej śmietany jest równie proste co wykonanie wersji klasycznej. Wystarczy wbić jajka do miski i połączyć je z nabiałem jeszcze przed smażeniem, a potem podgrzewać masę na niewielkim ogniu.
By wyszła naprawdę dobra, na każde jajko powinno przypadać 5 g śmietany. Pamiętajcie, że smażenie powinno obywać się do czasu, aż masa się zetnie, lecz nie wyschnie. Zbyt długie zniweluje efekt lekkości nadany przez śmietanę.
Inne sposoby na lekką jajecznicę
Danie wyjdzie niezwykle delikatne także wtedy, gdy przyrządzimy je na parze. Decydując się na taki sposób, nadal możemy wykorzystać dodatki. Różnica między nim a klasycznym smażeniem polega jedynie na tym, że masa jajeczna, zamiast trafić na patelnię, zostaje umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą w naczyniu, w którym ją mieszaliśmy.
Dalej postępujemy w dobrze sobie znany sposób, czyli co jakiś czas mieszamy jajka, by osiągnąć preferowany stopień ich ścięcia. Aby osiągnąć najlepsze efekty, warto zawczasu posolić i bardzo dobrze rozbić jaja — mieszanie pozwala dodatkowo napowietrzyć masę i rozpuścić sól.
Niektórzy jeszcze stosują patent polegający na przerywaniu smażenia na czas mieszania. Po prostu przestawiają patelnię na wyłączony palnik kuchenki, w momencie, gdy zaobserwują ścinanie się jaj. Po przemieszaniu kontynuują podgrzewanie, aż cała masa się zetnie. Kroki te powtarza się, aż uzyskania jajecznicy zgodnej z upodobaniami.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: verdum, newsy.gotujmy