Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?
Jeśli twoi najbliżsi nie lubią gotowanego mięsa z rosołu, mamy dla ciebie dobre rozwiązanie. Przygotuj z niego pyszny pasztet. Nic się nie zmarnuje, a w twojej lodówce pojawi się domowy dodatek do pieczywa. Oto jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu.
Mięso z rosołu jest smaczne i lekkostrawne. Jeśli jednak nie ma na nie w domu amatorów, nie musimy się przejmować. Szybko przerobisz je na przykład na pasztet. Możesz też do niego wykorzystać warzywa z rosołu. Zmiksowana marchewka, pietruszka i cebula dodadzą pasztetowi soczystości i lekkości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?
Składniki:
-
ok. 75 dag mięsa z rosołu
-
warzywa z rosołu
-
2 jajka
-
2-3 łyżki tartej bułki
-
2 łyżki kwaśnej śmietany
-
100 ml rosołu
-
gałka muszkatołowa
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
olej i tarta bułka do formy
Przygotowanie pasztetu
Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek. Włóż do melaksera razem z ugotowanymi warzywami, krótko zmiksuj. Możesz je też przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Do masy mięsno-warzywnej dodaj jajka, tartą bułkę, śmietanę i rosół. Całość wymieszaj, połącz z posiekaną natką. Dopraw do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Wąską formę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę. Wierzch możesz przykryć plasterkami wędzonego boczku.
Napełnioną formę wstaw do żaroodpornego naczynia, nalej do niego wody. Całość wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz 60-70 minut.
Upieczony pasztet przestudź. Wyjmij z formy, a kiedy całkiem wystygnie, dobrze schłodź go w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje