Smakosze.pl
pasztet

canva/ juliedeshaies

Przepis na pasztet wegetariański

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Pasztet to znane wszystkim danie przygotowywane najczęściej z różnych rodzajów zmielonego mięsa – dziczyzny, drobiu lub nawet ryb. Pyszny i sycący zachwycał już mieszkańców dworów królewskich i szlacheckich. Dziś p

Chociaż powszechnie uważa się, że pasztet to danie typowo mięsne, jego wegetariańskie odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je tak naprawdę na niezliczenie wiele sposobów – z soczewicy, cukinii albo grzybów. Odpowiednio doprawione są doskonałym sposobem na przemycenie porcji warzyw nawet wybrednym.

Pasztet wegetariański – odpowiednik francuskiego przysmaku

Chociaż doskonale znamy pasztet z polskich stołów, pierwsze przepisy na to danie pochodzą już ze starożytnego Rzymu. To jednak Francuzi zasłynęli z doprowadzenia potrawy do perfekcji. W XVI wieku pasztet uchodził za danie luksusowe i podawano go na dworach szlacheckich oraz królewskich. Pasztetnicy – osoby specjalizujące się w przygotowywaniu niezwykłej jakości pasztetu – byli szanowani i hojnie wynagradzani.

Chociaż dawniej pasztet przygotowywano tylko z mięsa, obecnie bez większego problemu znajdziemy całą masę doskonałych i łatwych przepisów na danie wegetariańskie, które jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Składniki na przepyszny pasztet wegetariański

Pasztet wegetariański to jedno z prostszych do zrobienia dań. Wystarczy posiadać tylko trochę wolnego czasu, blender i kilka łatwo dostępnych składników. Potrawa jest sycąca, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Oto co będzie nam potrzebne:

3 papryki (czerwone, żółte albo zielone – wedle uznania)bakłażancukinia2 cebuleporcja ugotowanego ryżu białego lub brązowego6 ząbków czosnku (lub wedle uznania)puszka białej fasoli (lub 400 g ugotowanej)3 jajkaskrobia ziemniaczanaolejprzyprawy wedle uznania (słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, lubczyk, pieprz, sól)Przepis na pasztet wegetariański

Do przygotowania pysznego bezglutenowego pasztetu warzywnego będziemy potrzebować dużej patelni albo garnka. Nagrzewamy naczynie z dodatkiem kilku łyżek oleju. Gdy garnek nabiera temperatury, obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu z użyciem średniego ognia.

Bakłażana kroimy w ćwiartki. Możemy przygotować go sobie wcześniej, namaczając go w zimnej wodzie z solą przez około 10 minut, by stracił nieco charakterystycznej dla siebie goryczki. Pokrojone warzywo dodajemy do smażącej się cebulki.

Podobnie postępujemy z cukinią – myjemy ją, kroimy ją w półplasterki i dorzucamy do poprzednich składników. Z papryk wykrawamy gniazda nasienne, a następnie dzielimy warzywa na drobne części. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Wszystko wrzucamy razem do garnka, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.

Ugotowane warzywa wyławiamy z powstałego bulionu – on nie będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu, ale możemy zachować go i wykorzystać jako bazę do zupy. Fasolę z puszki oddzielamy od zalewy. Przygotowujemy sobie także ugotowaną porcję ryżu (porcja to jedna saszetka znajdująca się w opakowaniu).

Miękkie warzywa, odcedzoną fasolę i ugotowany ryż przekładamy do blendera i wszystko razem mielimy. Jeżeli maszyna ma problem – możemy dodać troszkę wody lub bulionu pozostałego z gotowania warzyw, ale nie za dużo – pasztet musi być zwarty. Do powstałej mikstury dodajemy nasze przyprawy i raz jeszcze wszystko razem blendujemy.

Do pasty wbijamy jajka oraz dodajemy 3 łyżki skrobi ziemniaczanej. Mieszamy składniki albo po raz kolejny miksujemy w blenderze, by wszystko ładnie się ze sobą połączyło. Masa powinna być gęsta i dość luźna – danie po upieczeniu stanie się bardziej zwarte.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy sobie foremkę do wypieków, wykładając ją papierem do pieczenia i wlewamy do niej naszą warzywną pastę. Jeśli mamy ochotę, możemy posypać pasztet startym serem, ale nie jest to konieczne – i tak będzie pyszny. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 do 80 minut.

Pasztet wegetariański – propozycje podania

Pasztet wegetariański smakuje najlepiej po porządnym wystudzeniu – zyskuje wtedy bardziej gęstą i zwartą konsystencję idealną do krojenia, ale oczywiście możemy zajadać się nim zaraz po wyjęciu z pieca. Wybornie smakuje jako danie podawane z sosem czosnkowym, chrzanowym czy nawet musztardą. Świetnie pasuje także do zdrowych, wegetariańskich kanapek, które zabierzemy ze sobą do pracy czy szkoły. Możliwości jest mnóstwo – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Z całą pewnością bezglutenowy pasztet wegetariański podbije serca domowników!

Źródła: aniagotuje.pl

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >