Jak zrobić pasztet z poświątecznych mięs? 1 składnik doda mu soczystości
Dobry pasztet można przygotować z wielu różnych składników. Jednym z ciekawszych jest wykorzystanie pozostałych po świętach, pieczonych mięs. Dodając do nich śmietanę, uzyskamy niezwykle soczysty i delikatny dodatek do pieczywa. Spróbujecie?
Patent na pyszny kanapkowy klasyk przygotowany z resztek mięs z pewnością spodoba się tym z was, którzy nie mają już ochoty na dojadanie potraw. Receptura nie jest skomplikowana, a możecie do niej wykorzystać pieczone czy gotowane mięso.
Jedynym wyzwaniem jest doprawianie. Polecamy na bieżąco sprawdzać smak masy mięsnej podczas wyrabiania. Efekt, jaki uzyskamy, zależy też od przypraw już obecnych w dodawanych składnikach.
Przepis na pasztet z poświątecznych mięs
Składniki:
-
około 1 kg mięsa w dowolnych proporcjach
-
niepełne opakowanie śmietany 18% (180 g)
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 duże jajo
-
1-2 łyżeczki majeranku
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
natka pietruszki wedle uznania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pasztet z mięs pozostały po świętach? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od obrania mięsa z kości, chrząstek czy flaczków. Następnie mielimy je w maszynce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do miski z mięsem wbijamy jajo, po czym dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz majeranek.
Wsypujemy natkę pietruszki, jeśli mamy ochotę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem według potrzeb. Mięso mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pasztet pieczemy 45-50 minut przy włączonym termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i zawijamy w folię aluminiową. W tym stanie pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką śmietany lub nie chcecie jej używać, możecie dodać 200 ml wywaru lub sosu z pieczonego mięsa. Pasztet również się uda.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pasztety. Polecamy prostą recepturę na roślinną wersję z soczewicy i żurawiny . Być może skusi was też jarska odsłona przygotowana z jajek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
-
Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama