Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić pasztet z poświątecznych mięs? 1 składnik doda mu soczystości
canva/joannatkaczuk

Jak zrobić pasztet z poświątecznych mięs? 1 składnik doda mu soczystości

27 grudnia 2022

Dobry pasztet można przygotować z wielu różnych składników. Jednym z ciekawszych jest wykorzystanie pozostałych po świętach, pieczonych mięs. Dodając do nich śmietanę, uzyskamy niezwykle soczysty i delikatny dodatek do pieczywa. Spróbujecie?

Patent na pyszny kanapkowy klasyk przygotowany z resztek mięs z pewnością spodoba się tym z was, którzy nie mają już ochoty na dojadanie potraw. Receptura nie jest skomplikowana, a możecie do niej wykorzystać pieczone czy gotowane mięso.

Jedynym wyzwaniem jest doprawianie. Polecamy na bieżąco sprawdzać smak masy mięsnej podczas wyrabiania. Efekt, jaki uzyskamy, zależy też od przypraw już obecnych w dodawanych składnikach.

Przepis na pasztet z poświątecznych mięs

Składniki:

  • około 1 kg mięsa w dowolnych proporcjach

  • niepełne opakowanie śmietany 18% (180 g)

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 duże jajo

  • 1-2 łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pasztet z mięs pozostały po świętach? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od obrania mięsa z kości, chrząstek czy flaczków. Następnie mielimy je w maszynce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do miski z mięsem wbijamy jajo, po czym dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz majeranek.

Wsypujemy natkę pietruszki, jeśli mamy ochotę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem według potrzeb. Mięso mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pasztet pieczemy 45-50 minut przy włączonym termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i zawijamy w folię aluminiową. W tym stanie pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką śmietany lub nie chcecie jej używać, możecie dodać 200 ml wywaru lub sosu z pieczonego mięsa. Pasztet również się uda.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pasztety. Polecamy prostą recepturę na roślinną wersję z soczewicy i żurawiny . Być może skusi was też jarska odsłona przygotowana z jajek .

Pasztet z poświątecznych mięs jest pyszny
canva/egiss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy