Przepis na prosty pasztet jajeczny. Jarski smakołyk na Wielkanoc zachwyci każdego
Poznajcie przepis na prosty pasztet jajeczny. Ten jarski smakołyk na Wielkanoc zachwyci każdego, choć nie ma w nim ani grama mięsa. Nasz pasztet jest pełen smaku i zachęca do spróbowania pięknym kolorem. Będzie idealny na śniadanie, a także na przekąskę.
Przyzwyczailiśmy się, że pasztet robi się z mięsa. Z przeróżnych jego rodzajów, z dodatkiem wątróbki, nieraz też z dodatkiem warzyw, ale jednak prym wiedzie w nim mięso. My jednak postanowiliśmy odejść od tej klasyki i na Wielkanoc zaproponować wam przysmak zrobiony z jajek. Jest delikatny, wilgotny i po prostu pyszny.
Przepis na prosty pasztet jajeczny
Składniki:
12 jajek
2 cebule
olej
150 g śmietany 12 proc.
2 łyżki majonezu
150 g startej mozzarelli
2 łyżeczki musztardy
1 szklanka tartej bułki
szczypiorek
kurkuma
sól, pieprz
kilka wiórków masła
Przygotowanie pasztetu
10 jajek ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Wsyp do miski.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Dodaj do posiekanych jaj razem z dwoma surowymi żółtkami.
Do jajek dodaj też śmietanę, majonez, musztardę, starty ser, a także tartą bułkę i posiekany szczypiorek.
Całość wymieszaj, dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Niedużą podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę jajeczną.
Na wierzchu pasztetu połóż kilka wiórków masła. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Po więcej przepisów na niezwykłe pasztety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na pasztet z kaszą pęczak, a także na pasztet z soczewicy i żurawiny.
Źródło zdjęcia: canva/dziewul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: kwestiasmaku