Pełnoziarniste ciasto na pierogi to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść nie tylko smaczną, ale również nieco zdrowszą wersję pierogów. Przepis pochodzi ze strony Dietetyk w Akcji.
Pełnoziarniste ciasto na pierogi wcale nie jest trudne do przygotowania! Szczególnie gdy ma się doskonały przepis! Dzięki uprzejmości Ani z bloga Dietetyk w Akcji możemy zaprezentować Wam prosty patent na to pyszne danie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest niebanalny szpinakowy farsz.
Więcej ciekawych przepisów Ani znajdziecie na stronie dietetykwakcji.wordpress.com . Poniżej prezentujemy wspomniany wyżej przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogi.
Prosty przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogi
Składniki:
Ciasto na pierogi:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
jedna łyżka oleju rzepakowego
Farsz:
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
2 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
Sposób wykonania:
Umyj, osusz i posiekaj liście szpinaku. Posiekany czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie dodaj do niego rozdrobniony wcześniej szpinak, sok z cytryny i ewentualnie odrobinę mleka. Duś farsz parę minut do jego zmiękczenia. Na koniec przypraw go pieprzem i pokruszony ser feta.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do nich wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij na nich kółka. Na środek każdego z nich nałóż farsz szpinakowy i zlep brzegi pierogów.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie - ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!
Polecamy również inne wyjątkowe przepisy na pierogi. Podawaliśmy m.in. jeden z najbardziej kontrowersyjnych patentów na to danie. Zdradzaliśmy również, jak przygotowuje je sam Robert Makłowicz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Dietetyk w Akcji