Smakosze.pl

canva/Straitel

Jak zrobić pełnoziarniste ciasto na pierogi?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Pełnoziarniste ciasto na pierogi to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść nie tylko smaczną, ale również nieco zdrowszą wersję pierogów. Przepis pochodzi ze strony Dietetyk w Akcji.

Pełnoziarniste ciasto na pierogi wcale nie jest trudne do przygotowania! Szczególnie gdy ma się doskonały przepis! Dzięki uprzejmości Ani z bloga Dietetyk w Akcji możemy zaprezentować Wam prosty patent na to pyszne danie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest niebanalny szpinakowy farsz.

Więcej ciekawych przepisów Ani znajdziecie na stronie dietetykwakcji.wordpress.com . Poniżej prezentujemy wspomniany wyżej przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogi.

Prosty przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogi

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • sól

  • jedna łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g sera feta

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • pieprz

Sposób wykonania:

Umyj, osusz i posiekaj liście szpinaku. Posiekany czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie dodaj do niego rozdrobniony wcześniej szpinak, sok z cytryny i ewentualnie odrobinę mleka. Duś farsz parę minut do jego zmiękczenia. Na koniec przypraw go pieprzem i pokruszony ser feta.

Przygotuj ciasto. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do nich wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij na nich kółka. Na środek każdego z nich nałóż farsz szpinakowy i zlep brzegi pierogów.

Pierogi gotuj w osolonej wodzie - ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!

Polecamy również inne wyjątkowe przepisy na pierogi. Podawaliśmy m.in. jeden z najbardziej kontrowersyjnych patentów na to danie. Zdradzaliśmy również, jak przygotowuje je sam Robert Makłowicz .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Dietetyk w Akcji

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]