Dlaczego warto włożyć do kuchennej szafki liść laurowy?

Przydaję się zarówno w kuchni, jak i w walce z insektami. Liść laurowy powinien się znaleźć w każdej szafce kuchennej. Dowiedzcie się, jak możecie go wykorzystać.
Liść laurowy jest przyprawą znaną kucharzom od czasów starożytnej Grecji. Sprawdza się w przygotowaniu zup, sosów, dań mięsnych czy kiszonek. Jej charakterystyczny zapach jest też czynnikiem, który pomoże zwalczyć mole lub uniknąć obecności komarów.
Nieznane zastosowanie liścia laurowego
Wrzucając ten intensywnie pachnący liść do opakowania z mąką, kaszą, bułką tartą czy innym sypkim produktem uchronimy je od moli spożywcze, czy innych owadów, które mogłyby pojawić się w naszej kuchni.
Wawrzyn — bo tak inaczej nazywa się ta roślina — pomoże też w odstraszaniu komarów. Wystarczy, że rozłożymy kilka listków laurowych w domu, w ogrodzie lub przy grillu, a będziemy mogli zapomnieć o boleśnie swędzących komarzych ukłuciach.
Z liści laurowych można też przygotować aromatyczny i zdrowy napar. Wystarczy, że kilka listków zalejemy wodą i postawimy na noc nieopodal łóżka. Jego zapach wyciszy nas i pomoże zrelaksować się przed nocnym wypoczynkiem. Możemy też spróbować wyhodować laurowe drzewko i postawić je właśnie w sypialni.
Liście te pomogą nam również w sytuacji, gdy przypadkiem zafarbujemy ubranie podczas prania. Jeśli zafarbowana tkanina była biała, zamiast odplamiacza możemy wykorzystać wywar z wawrzynu. Wystarczy, że porcję liści zalejemy wrzątkiem, odstawimy na kilkanaście minut i wypłuczemy w takim płynie ubranie.
Wypróbujcie koniecznie nietypowych przepisów na zastosowanie liścia laurowego w kuchni. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić z niego pyszny olej, który będzie remedium na bóle głowy. Ten natomiast zawiera recepturę na smaczne pieczone ziemniaki z dodatkiem tej przyprawy.

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamadu, newsy.gotujmy



































