Jak zrobić pierogi z kapustą?
Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą.
Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić pierogi z kapustą?
Składniki:
na ciasto:
-
2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
1 łyżka oleju
-
ok. 1 szklanki dobrze ciepłej wody
-
sól
na farsz:
-
pół małej główki białej kapusty
-
2 łyżki oleju
-
1 cebula
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie pierogów z kapustą
Na farsz kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj do czasu, aż będzie miękka. Kapustę odcedź, ostudź.
W czasie jak stygnie kapusta, z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Powinno być gładkie i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, lekko zrumień. Dodaj do kapusty, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z niej krążki. Na każdym krążku ciasta połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów.
Pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze, okraś cebulką zrumienioną na maśle.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis