Smakosze.pl
Rosół Anny Lewandowskiej

Piotr Molecki/East News; canva/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Rosół pięciu przemian wg. przepisu Anny Lewandowskiej

3 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Października 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej jest specjalną zupą, która rozgrzewa i syci, jak żadna inna. W jej przypadku bardzo istotne jest dodawanie składników w określonej kolejności. Dzięki temu ma ona jeszcze więcej właściwości.

Rosół pięciu przemian wspomaga w walce z jesiennymi infekcjami, na które jesteśmy w tym okresie bardzo podatni. Częste jedzenie go poprawia pracę układu odpornościowego.

Anna Lewandowska uczy, aby każdy składnik dodawany był podług ścisłej kolejności, a sam wywar gotował się długi czas. Tak osiąga się najlepszy efekt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis za rosół pięciu przemian

Składniki:

  • 1 kurczak

  • porcja wołowiny

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 seler

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka imbiru

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu cayenne

  • 3 liście laurowe

  • 6 kulek ziela angielskich

  • łyżeczka tymianku

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka kurkumy

  • 4 łyżki octu balsamicznego

Na początku wlej do garnka 3-4 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Następnie po kolei wrzucaj do niej tymianek, kurkumę, porcję wołowiny (warto ją podpiec na złoty kolor przed gotowanie), ocet oraz kminek.

Schab

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

Po wrzuceniu pierwszych składników wywar należy gotować przez 1.5 godziny. Po tym czasie każdy kolejny składnik należy dodawać co minutę. Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.

Po czosnku, odczekując minutę, wrzuć imbir, pieprz cayenne, liście laurowe, ziele angielskie, sól morską, a na samym końcu całego kurczaka. Taki rosół gotuj kolejne 1.5 godziny.

Rosół

Źródło: canva/gbh007, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >
pasta rybna

Przepisy

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >