Rosół pięciu przemian wg. przepisu Anny Lewandowskiej
Rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej jest specjalną zupą, która rozgrzewa i syci, jak żadna inna. W jej przypadku bardzo istotne jest dodawanie składników w określonej kolejności. Dzięki temu ma ona jeszcze więcej właściwości.
Rosół pięciu przemian wspomaga w walce z jesiennymi infekcjami, na które jesteśmy w tym okresie bardzo podatni. Częste jedzenie go poprawia pracę układu odpornościowego.
Anna Lewandowska uczy, aby każdy składnik dodawany był podług ścisłej kolejności, a sam wywar gotował się długi czas. Tak osiąga się najlepszy efekt.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis za rosół pięciu przemian
Składniki:
1 kurczak
porcja wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 seler
sól
pieprz
łyżeczka imbiru
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu cayenne
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskich
łyżeczka tymianku
łyżeczka kminku
łyżeczka kurkumy
4 łyżki octu balsamicznego
Na początku wlej do garnka 3-4 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Następnie po kolei wrzucaj do niej tymianek, kurkumę, porcję wołowiny (warto ją podpiec na złoty kolor przed gotowanie), ocet oraz kminek.
Po wrzuceniu pierwszych składników wywar należy gotować przez 1.5 godziny. Po tym czasie każdy kolejny składnik należy dodawać co minutę. Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.
Po czosnku, odczekując minutę, wrzuć imbir, pieprz cayenne, liście laurowe, ziele angielskie, sól morską, a na samym końcu całego kurczaka. Taki rosół gotuj kolejne 1.5 godziny.
Źródło: canva/gbh007, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl