Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
canva/Ivanna Pavliuk

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania

2 sierpnia 2022

Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek, z naszym przepisem przygotujecie taki rarytas bez problemu. Wystarczy zaopatrzyć się w siemię lniane. Kleik, który z niego uzyskamy, doskonale sklei masę i sprawi, że rarytas nie rozpadnie się podczas smażenia. Sprawdźcie ten prosty trik, a już nigdy nie dodacie jaj.

Jajka można zastąpić wieloma produktami. Lepkości przygotowywanym ciastom i masom nadadzą m.in. aquafaba , mąka ziemniaczana czy purée warzywne lub bananowe. Do placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzi się dobrze nam znany kleik z siemienia lnianego. Jest tani i skuteczny. Koniecznie sprawdźcie go w działaniu.

Przepis na znakomite placki ziemniaczane bez jajek

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

  • 3 łyżki wrzątku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Wykorzystajcie jeden, dobrze znany produkt

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach, a następnie odsączamy z nadmiaru płynu, korzystając z sita i gazy. Cebulę również rozdrabniamy w ten sposób.

Łączymy ją z odciśniętą ziemniaczaną pulpą i doprawiamy. W miseczce umieszczamy mielone siemię lniane. Zalewamy je wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, a następnie łączymy z masą z ziemniaków i cebuli.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż będą rumiane. Obracamy i zrumieniamy z drugiej strony. Na koniec osuszamy je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na placki ziemniaczane. Z tego materiału dowiecie się jak zrobić je bez konieczności ścierania bulw . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na rarytas z ugotowanych ziemniaków .

Wiemy, jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek
canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy