Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?
Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera . Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.
Przepis na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
2 jaja
-
1 szklanka mąki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je z płynu. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.
Do ziemniaków i żółtek dodajemy mąkę, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki . Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Placki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osuszone z tłuszczu podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Wskazówka: do połączenia ziemniaków z mąką sprawdzi się również zalane wrzątkiem siemię lniane. Jest to wegański odpowiednik jaja. Jednej sztuce odpowiada 1 łyżka mielonego siemienia z dodatkiem 3 łyżek wrzątku. Z taką kombinacją uzyskacie klasyczne zwarte placki.
źródło: canva/Svetlana Monyakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se