Co zrobić, żeby brokuły zachowały żywy, zielony kolor?
Brokuły są smacznym i bogatym w cenne składniki odżywcze warzywem, które potrafi przysporzyć nieco kłopotu w przygotowywaniu. Wrzucenie ugotowanych różyczek do lodowatej ody to prosty trik, który sprawi, że warzywo zachowa swój piękny kolor i zachwyci smakiem. Wypróbujcie koniecznie.
Intensywna barwa i delikatna chrupkość są pożądanymi cechami ugotowanego brokuła. W takiej postaci warzywo to doskonale sprawdzi się jako składnik smażonego ryżu. Jeśli chcemy przygotować brokułowe kotlety, warto różyczki pogotować odrobinę dłużej. Postępujcie zgodnie z naszymi radami, a wyjdzie naprawdę pysznie.
Jak dobrze przyrządzić brokuła?
Przede wszystkim musimy podzielić warzywo na różyczki. Starajmy się przy tym, by było one podobnej wielkości. Takie postępowanie pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której mniejsze kawałki się rozpadną, podczas gdy inne będą jeszcze twarde.
Przed gotowaniem różyczki warto wrzucić do miski z zimna wodą z dodatkiem octu. Dzięki takiej kąpieli zagwarantujemy sobie brak obecności żyjątek w warzywie. Brokuły należy potem raz jeszcze opłukać, by pozbyć się całego octu.
Gdy mamy już czyste, drobne różyczki, przystępujemy do gotowania. W garnku podgrzewamy odpowiednio dużą ilość wody — brokuły po wrzuceniu powinny móc swobodnie pływać. Gotujemy je we wrzątku przez 5 minut.
Pilnujemy przy tym, by woda w garnku się nie kotłowała. Miękkie brokuły odławiamy łyżką cedzakową i sprawnie przekładamy do miski z lodowatą wodą. Trzymamy je w niej przez minutę i odcedzamy. Tak potraktowany brokuł zachowa swoją intensywnie zieloną barwę.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
Najlepszy jest brokuł, który już przy zakupie jest zielony. Jeśli różyczki sklepowego warzywa zaczynają żółknąć lub pokrywają się czarnym nalotem, powstrzymajmy się od zakupu. Takie warzywo nie tylko będzie wizualnie nieatrakcyjne, ale też może być już zepsute.
Obierając brokuła, pamiętajmy, że jego łodyga również jest jadalna. Lepiej jednak użyć jej do innego dania, obierając ja uprzednio. Doskonale smakuje jako przekąska np. z delikatnym majonezem.
źródło: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealnie kruche i mięciutkie rogaliki od niezawodnej siostry Salomei
Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
źródło: blendman, dorotasmakuje