Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (7)

canva/AlexPro9500

Co zrobić, żeby brokuły zachowały żywy, zielony kolor?

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Brokuły są smacznym i bogatym w cenne składniki odżywcze warzywem, które potrafi przysporzyć nieco kłopotu w przygotowywaniu. Wrzucenie ugotowanych różyczek do lodowatej ody to prosty trik, który sprawi, że warzywo zachowa swój piękny kolor i zachwyci smakiem. Wypróbujcie koniecznie.

Intensywna barwa i delikatna chrupkość są pożądanymi cechami ugotowanego brokuła. W takiej postaci warzywo to doskonale sprawdzi się jako składnik smażonego ryżu. Jeśli chcemy przygotować brokułowe kotlety, warto różyczki pogotować odrobinę dłużej. Postępujcie zgodnie z naszymi radami, a wyjdzie naprawdę pysznie.

Naleśniki z dodatkiem cukru są bardziej złociste

Dlaczego warto dodać cukier do ciasta na naleśniki?

CZYTAJ DALEJ

Jak dobrze przyrządzić brokuła?

Przede wszystkim musimy podzielić warzywo na różyczki. Starajmy się przy tym, by było one podobnej wielkości. Takie postępowanie pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której mniejsze kawałki się rozpadną, podczas gdy inne będą jeszcze twarde.

Przed gotowaniem różyczki warto wrzucić do miski z zimna wodą z dodatkiem octu. Dzięki takiej kąpieli zagwarantujemy sobie brak obecności żyjątek w warzywie. Brokuły należy potem raz jeszcze opłukać, by pozbyć się całego octu.

Gdy mamy już czyste, drobne różyczki, przystępujemy do gotowania. W garnku podgrzewamy odpowiednio dużą ilość wody — brokuły po wrzuceniu powinny móc swobodnie pływać. Gotujemy je we wrzątku przez 5 minut.

Pilnujemy przy tym, by woda w garnku się nie kotłowała. Miękkie brokuły odławiamy łyżką cedzakową i sprawnie przekładamy do miski z lodowatą wodą. Trzymamy je w niej przez minutę i odcedzamy. Tak potraktowany brokuł zachowa swoją intensywnie zieloną barwę.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?

Najlepszy jest brokuł, który już przy zakupie jest zielony. Jeśli różyczki sklepowego warzywa zaczynają żółknąć lub pokrywają się czarnym nalotem, powstrzymajmy się od zakupu. Takie warzywo nie tylko będzie wizualnie nieatrakcyjne, ale też może być już zepsute.

Obierając brokuła, pamiętajmy, że jego łodyga również jest jadalna. Lepiej jednak użyć jej do innego dania, obierając ja uprzednio. Doskonale smakuje jako przekąska np. z delikatnym majonezem.

Sałatka z brokułami

Zahartowane brokuły będą się pięknie prezentowały w sałatce

źródło: canva/bhofack2

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blendman, dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >