Jak zrobić puszysty sernik? Magda Gessler zdradziła swój patent
Sernik jest dla Polaków bardzo ważnym ciastem, bez którego żaden uroczysty obiad nie może się udać. Magda Gessler ma własny przepis na ten pyszny wypiek, w którym nieco zmieniła proces przygotowania. Prezenterka nie dodaje do masy całych jajek, lecz rozdziela je na białka i żółtka - po ubiciu białek, masa sernikowa staje się wyjątkowo puszysta.
Sernik nie jest skomplikowanym wypiekiem, z kolei w smaku jest bardzo intensywny - takie połączenie sprawiło, że sernik podbił podniebienia milionów łakomczuchów na całym świecie. Magda Gessler zdradziła swój przepis na kultowe ciasto.
Magda Gessler nie używa do sporządzenia masy całych jajek, lecz oddziela białka, ubija je na sztywną pianę i dopiero wtedy dodaje. Dzięki temu ciasto jest dobrze napowietrzone, a po upieczeniu zachowuje swoją puszystość.
Przepis na sernik Magdy Gessler
Składniki:
Spód:
-
350 g mąki
-
kostka masła
-
pół szklanki cukru pudru
-
1 jajko
Masa serowa:
-
1 kg twarogu
-
300 g masła
-
200 g cukru pudru
-
10 jajek
-
2 łyżeczki esencji waniliowej
-
2 łyżki kaszy manny
Zacznij od wsypania mąki do miski, dodania do niej pół szklanki cukru pudru oraz zimnego i pokrojonego masła. Połącz ze sobą te składniki, po czym dodaj do nich jedno jajko, zagnieć ciasto i wyklej nim spód wysmarowanej tłuszczem formy. Upiecz spód w piecu nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Masło utrzyj na gładki puch z cukrem pudrem. Żółtka oddziel od białek . Do żółtek dodaj esencję, twaróg, wlej je do masła i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie połącz je z masą serową. Wsyp do niej kaszę mannę.
Masę serową wyłóż na upieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby móc przedłużyć świeżość ciasta. Ten tekst wyjawia prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King.
Źródło zdjęcia: canva/Jobrestful, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl