Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
canva/Arkadiusz Warguła

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

19 września 2021

Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.

Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne , ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie

Przygotujcie poniższe składniki, ciepłe mleko, gotowy lukier lub ulubioną polewę oraz dodatkową porcję mielonych migdałów i skórki pomarańczowej do posypania wypieków

Składniki na ciasto półfrancuskie:

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie drożdży instant

  • 1 jajo

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • pół laski wanilii

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 200 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 300 g białego maku

  • 150 g łuskanych orzechów włoskich

  • 100 g masy marcepanowej

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 5 łyżek zmielonych migdałów

  • 1 jajo

  • 1 łyżka miodu

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 70 g suszonych fig

  • 70 g suszonych daktyli

  • 4 podłużne pokruszone biszkopty

  • 3 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie rogali świętomarcińskich:

W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Mieszamy i dodajemy sól. Z laski wanilii usuwamy nasiona i dodajemy ja do ciepłego mleka. Również mieszamy, a następnie dodajemy masę do mąki.

Ugniatamy, aż składniki się połączą, po czym dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i ponownie zagniatamy. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 × 15 cm. Smarujemy go cienką warstwą masła, a następnie składamy na pół tak, aby masło znalazło się w środku.

Ponownie rozwałkowujemy, a następnie umieszczamy ciasto w lodówce. Chłodzimy przez około 45 minut. Czynność powtarzamy jeszcze co najmniej 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce minimum 4 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak, orzechy i figi umieszczamy w miseczce, a następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny . Odsączamy na gęstym sicie, mak możemy odsączyć również przez gazę. Całość mielimy wraz z daktylami, korzystając z maszynki o drobnym sitku.

Marcepan miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem , a następnie powoli dodajemy kolejne części masy makowej. Wsypujemy pokruszone biszkopty i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z resztą nadzienia. Żółtka łączymy z mlekiem i odstawiamy na bok.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60 × 30 cm i kroimy je na małe prostokąty. Układamy na nich nadzienie i zawijamy.

Gotowe rogale układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch rogali smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajem i wstawiamy blachę do piekarnika.

Pieczemy około 25 minut, aż rogale będą mocno zarumienione. Po ostudzeniu dekorujemy je lukrem lub polewą i posypujemy posiekanymi migdałami oraz skórką pomarańczową.

Polecamy też inne pyszne desery. Z makiem wyczarujesz pyszny torcik z dodatkiem mascarpone i brzoskwiń . Być może zainteresuje cię też nasz przepis na obłędny lukier , idealny do domowych pączków.

rogal z kawą
rogal z kawą

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: puls.edu, claudia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy