Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?
canva/HandmadePictures

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

25 września 2021

Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Mała modyfikacja tradycyjnego przepisu pomoże uczynić to danie jeszcze smaczniejszym.

Twoje sadzone często było przypalone? Mamy na to doskonałe rozwiązanie — smażenie na wodzie. Zamiana oleju na wodę spowoduje, że jajko nie przywrze. Woda podczas smażenia, będzie też parować i gdy patelnia stanie się sucha — po prostu zdejmiesz ją z ognia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fenomenalne sadzone bez dodatku oleju

Zastąpienie oleju wodą spowoduje, że potrawa będzie nie tylko dietetyczna, ale też lekka i bardzo jajeczna. Aby sadzone na pewno się udały, postępujcie według przepisu i zapoznajcie się z dodatkowymi poradami.

Składniki:

  • 3 jaja

  • 3 łyżki wody mineralnej

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski. Małą patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawiamy na gaz. Wlewamy na nią wodę mineralną i natychmiast dodajemy jajka. Smażymy, aż się zetną tak, jak lubimy.

Porady:

Wybierajmy możliwie małą patelnię. W przeciwnym wypadku woda odparuje, zanim jajka będą gotowe. Sięgajmy też po jaja jak najlepsze jakości — najlepiej te ekologiczne, tzw. zerówki. Wtedy potrawa zyska na smaku, a my będziemy pewni, że dostarczamy sobie odpowiedniej ilości wartości odżywczych.

Po więcej inspiracji dotyczących przygotowywania jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszne śniadaniowe jajka po benedyktyńsku . Być może spodoba się wam też nasz przepis na słodką jajecznicę po irańsku .

jajo sadzone na patelni
jajo sadzone na patelni

Źródło zdjęcia: canva/Yuliia Chyzhevska

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy