Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?
Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Mała modyfikacja tradycyjnego przepisu pomoże uczynić to danie jeszcze smaczniejszym.
Twoje sadzone często było przypalone? Mamy na to doskonałe rozwiązanie — smażenie na wodzie. Zamiana oleju na wodę spowoduje, że jajko nie przywrze. Woda podczas smażenia, będzie też parować i gdy patelnia stanie się sucha — po prostu zdejmiesz ją z ognia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fenomenalne sadzone bez dodatku oleju
Zastąpienie oleju wodą spowoduje, że potrawa będzie nie tylko dietetyczna, ale też lekka i bardzo jajeczna. Aby sadzone na pewno się udały, postępujcie według przepisu i zapoznajcie się z dodatkowymi poradami.
Składniki:
-
3 jaja
-
3 łyżki wody mineralnej
-
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski. Małą patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawiamy na gaz. Wlewamy na nią wodę mineralną i natychmiast dodajemy jajka. Smażymy, aż się zetną tak, jak lubimy.
Porady:
Wybierajmy możliwie małą patelnię. W przeciwnym wypadku woda odparuje, zanim jajka będą gotowe. Sięgajmy też po jaja jak najlepsze jakości — najlepiej te ekologiczne, tzw. zerówki. Wtedy potrawa zyska na smaku, a my będziemy pewni, że dostarczamy sobie odpowiedniej ilości wartości odżywczych.
Po więcej inspiracji dotyczących przygotowywania jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszne śniadaniowe jajka po benedyktyńsku . Być może spodoba się wam też nasz przepis na słodką jajecznicę po irańsku .
Źródło zdjęcia: canva/Yuliia Chyzhevska
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: olgasmile