Jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka?
Pierwszym krokiem do przygotowania schabowych jest rozbicie mięsa. Dzięki temu zabiegowi kotlety są kruche i delikatne. A wiesz jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka? Oto kilka sprawdzonych pomysłów.
Wytrawne, doświadczone gospodynie domowe mają zazwyczaj świetnie wyposażone kuchnie. No przynajmniej w taki sprzęt, jakiego na co dzień używają i potrzebują. Gorzej sytuacja przedstawia się w gospodarstwach na początku swojej drogi życiowej albo wśród zapominalskich studentów. Tu często czegoś brakuje. Na szczęście, niektóre sprzęty kuchenne mają swoje proste zamienniki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka?
Jeśli chcesz za chwilę zrobić kotlety schabowe, a nie masz pod ręką tłuczka mamy dla ciebie kilka rozwiązań.
Plaster schabu możesz delikatnie rozbić dłonią albo mocniej — uderzając w niego wałkiem do ciasta. Wcześniej jednak mięso włóż do foliowego woreczka. Dzięki temu będziesz miała mniej sprzątania, a wałek nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z mięsem.
Do rozbijania mięsa możesz też użyć plastikowej butelki z wodą. Jednak tutaj uważaj, bo butelka może popękać. Najlepiej użyj do tego celu butelki z bardziej elastycznego plastiku, np. po płynie do naczyń.
Kotlety możesz też rozbić przy użyciu kuchennej deski. Pod spód włóż oczywiście drugą deskę, a do rozbijania użyj tej o bardziej poręcznych kształtach, np. z wydłużonym uchwytem.
Przygotowanie schabowych
Schab pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Mięso rozbij po to, by rozluźnić jego strukturę, co zaprocentuje większą kruchością kotletów.
Teraz czas na przyprawianie. Klasycznie używa się soli i pieprzu, niektórzy sięgają też po majeranek i czosnek. Dobrym pomysłem jest oprószenie mięsa przyprawami jeszcze przed jego rozbiciem. Dzięki temu przyprawy dostaną się w głąb mięsa.
Po godzinie czy kilku godzinach marynowania mięsa w przyprawach możesz przystąpić do panierowania i smażenia kotletów schabowych.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki, sprytniwkuchni, newsy.gotujmy