Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sernik bez sera? Mamy niezawodny patent
canva/bhofack2

Jak zrobić sernik bez sera? Mamy niezawodny patent

9 kwietnia 2022

Sernik zwykle przygotowywany jest z twarogu. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, nadal możemy przyrządzić ten smaczny deser. Lżejsza wersja klasyku na bazie jogurtu naturalnego powstanie niemalże ekspresowo i jedyny moment, kiedy należy się uzbroić w cierpliwość to jego pieczenie. Spróbujecie?

Przyrządzenie sernika nie jest skomplikowanym zadaniem. O tym, jaki ser będzie najlepszy, już pisaliśmy. W tamtym artykule zdradzaliśmy, że twarogi z wiaderka niekoniecznie się sprawdzą. Jeżeli się spieszycie, sięgnijcie po recepturę, która umożliwi przygotowanie specjału z jogurtu. Na pewno macie go w lodówce, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

Przepis na wyśmienity sernik bez sera

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego

  • 5 jaj

  • 300 g cukru pudru

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 70 g budyniu w proszku

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je wraz z połową porcji cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt, olej oraz budyń w proszku. Starannie miksujemy.

Odłożone białka ubijamy na sztywną pianę, wsypując sól. Łączymy ją z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pianę przenosimy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wypełniamy blachę.

Na dolnej półce rozgrzanego piekarnika umieszczamy naczynie z gorącą wodą, a następnie na środkowej wstawiamy sernik. Pieczemy przez 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku do czasu, aż całkowicie wystygnie. Smacznego.

Wskazówka: sernik możecie pokryć domowym lukrem królewskim i ozdobić topioną gorzką czekoladą. Fantazyjne wzory nadadzą ciastu odświętnego charakteru.

Pyszny sernik zrobicie także bez sera
Pyszny sernik zrobicie także bez sera

Źródło zdjęcia: canva/porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy