Jak zrobić sernik bez spodu?
Sernik bez spodu jest prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Sernik jest delikatny, puszysty o delikatnym, budyniowym smaku i orzeźwiającej nucie skórki cytryny. Sernik jest chyba najlepszym ciastem, a jego uniwersalny smak pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej polewy. Jak zrobić sernik bez spodu?
Sernik jest delikatnym, puszystym, wyrośniętym ciastem o doskonałym smaku. Moim zdaniem razem z szarlotką na ciepło jest najsmaczniejszym wypiekiem, idealnym do kawy, przyjęcia i święta. Sernik bez spodu jest równie genialny, a przygotowanie go zajmuje zdecydowanie mniej czasu.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl jedynie drzwi i zostaw w piecu na minimum 40 minut, aby sernik stygł powoli i nie opadł. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje również popękanie wierzchu, a tego przecież chcemy uniknąć.
Sernik bez spodu smakuje rewelacyjnie sam, z polewą czekoladową, karmelową, orzechową, ulubioną konfiturą. Tu poznasz przepis na prostą polewę z masła orzechowego, idealną do sernika i wielu innych ciast.
Przepis na sernik bez spodu
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 kg sera do sernika
250 g cukru
100 g miękkiego masła
6 jajek
opakowanie cukru waniliowego
budyń waniliowy
skórka z cytryny
Składniki na polewę:
tabliczka czekolady deserowej
70 ml mleka
Jak zrobić sernik bez spodu?
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawaj po jajku, dodaj masę serową, budyń i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej na tortownicę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz przez godzinę. Ciasta nie wyjmuj po upieczeniu z piekarnika, pozwól mu stygnąć w ciepłym miejscu przez 40 minut, uchyl jedynie drzwi, aby umożliwić dopływ świeżego powietrza.
Wyjmij ciasto z piekarnika i przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, mieszaj, aż powstanie gęsta polewa i odstaw do przestygnięcia. Schłodzoną polewą wysmaruj wierzch ciasta i odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, a masa czekoladowa stężała.
Smacznego.