Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sernik bez spodu?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:49

Jak zrobić sernik bez spodu?

Jak zrobić sernik bez spodu?
canva/yumehana

Sernik bez spodu jest prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Sernik jest delikatny, puszysty o delikatnym, budyniowym smaku i orzeźwiającej nucie skórki cytryny. Sernik jest chyba najlepszym ciastem, a jego uniwersalny smak pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej polewy. Jak zrobić sernik bez spodu?

Sernik jest delikatnym, puszystym, wyrośniętym ciastem o doskonałym smaku. Moim zdaniem razem z szarlotką na ciepło jest najsmaczniejszym wypiekiem, idealnym do kawy, przyjęcia i święta. Sernik bez spodu jest równie genialny, a przygotowanie go zajmuje zdecydowanie mniej czasu.

Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl jedynie drzwi i zostaw w piecu na minimum 40 minut, aby sernik stygł powoli i nie opadł. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje również popękanie wierzchu, a tego przecież chcemy uniknąć.

Sernik bez spodu smakuje rewelacyjnie sam, z polewą czekoladową, karmelową, orzechową, ulubioną konfiturą. Tu poznasz przepis na prostą polewę z masła orzechowego, idealną do sernika i wielu innych ciast.

Przepis na sernik bez spodu

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

  • 1 kg sera do sernika

  • 250 g cukru

  • 100 g miękkiego masła

  • 6 jajek

  • opakowanie cukru waniliowego

  • budyń waniliowy

  • skórka z cytryny

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 70 ml mleka

Jak zrobić sernik bez spodu?

Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawaj po jajku, dodaj masę serową, budyń i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przelej na tortownicę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz przez godzinę. Ciasta nie wyjmuj po upieczeniu z piekarnika, pozwól mu stygnąć w ciepłym miejscu przez 40 minut, uchyl jedynie drzwi, aby umożliwić dopływ świeżego powietrza.

Wyjmij ciasto z piekarnika i przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, mieszaj, aż powstanie gęsta polewa i odstaw do przestygnięcia. Schłodzoną polewą wysmaruj wierzch ciasta i odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, a masa czekoladowa stężała.

Smacznego.

Sernik bez spodu