Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sernik z rosą? Sprawdzony, najlepszy sposób
canva/PingPongCat

Jak zrobić sernik z rosą? Sprawdzony, najlepszy sposób

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy jesteście wielbicielami serników? A wiecie, jak zrobić sernik z rosą? Podamy wam dziś sprawdzony, najlepszy sposób na ten słynny przysmak. Jesteśmy pewni, że oczarujecie nim bliskich lub gości. Bo ten sernik jak najbardziej można zaserwować nawet na uroczystym stole.

Serniki należą do bardzo lubianych ciast. Ze względu na dużą pożywność, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście są kaloryczne i zawierają cukier, jednak oprócz niego dostarczają też dużo białka, wapnia i potasu. Poza tym dodaje się do nich zwykle sporo jajek, dlatego też są bardzo odżywcze. Dziś przepis na przebojowy sernik z rosą.

Jak zrobić sernik z rosą?

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 30 dag mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 15 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 2 jajka

na masę serową:

  • 5 żółtek

  • 1 jajko

  • 20 dag cukru

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 1/2 szklanki oleju

  • 0,5 l mleka

  • 2 budynie śmietankowe

na pianę:

  • 5 białek

  • 5 łyżek cukru drobnego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie sernika

Na ciasto mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj jajka i cukier puder, zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, wyłóż nim blachę, tworząc z ciasta wysoki rant. Ponakłuwaj je widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.

Na masę serową żółtka i jajko zmiksuj z cukrem. Dodaj twaróg, mleko i olej, zmiksuj. Na koniec połącz całość z budyniowy proszkiem.

Masę serową wylej na podpieczony spód. Całość piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Na pianę białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłóż na sernik, piecz go jeszcze ok. 15 minut w 170 st. C, aż piana się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na pyszne serniki. Sprawdźcie, jak przygotować sernik z trzech składników , a także, jak zrobić sernik baskijski .

ubite białka
ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/Chris Pleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy