Jak zrobić sernik baskijski? Zdradzamy najlepszą recepturę
Klasyczny polski sernik nie może się równać do sernika baskijskiego, który pokonuje rodzime ciasto pod względem puszystości oraz kremowej konsystencji. W środku zachwyca delikatnością, a na zewnątrz charakteryzuje się przyjemnie spieczoną skórką. Niżej prezentujemy przepis na ten pyszny deser.
Sernik baskijski wywodzi się z Hiszpanii. Na całym świecie zdobył ogromną sławę dzięki swojej mocno spieczonej skórce, a także kremowym wnętrzem. Co więcej, jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane.
Przepis na sernik baskijski
Składniki:
750 g serka philadelphia
250 g serka mascarpone
200 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
6 jaj
400 ml śmietany 36%
1 łyżeczka soli
Zacznij od wrzucenia serków philadelphia i mascarpone do dużej miski. Wsyp do nich cukier, cukier wanilinowy oraz sól, a następnie utrzyj je na gładką i mocno napowietrzoną masę.
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do serków po jednym jajku, cały czas mieszając. Pod koniec mieszania wlej do ciasta śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj je mikserem.
Formę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę serową. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby funkcja termoobiegu była wyłączona.
Wstaw sernik do pieca i piecz go przez 40 minut, aż mocno się przyrumieni. Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na godzinę. Wyjmij je po wszystkim i odstaw do ostudzenia. Na koniec schowaj formę do lodówki na całą noc. Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.
Źródło zdjęcia: canva/yummypic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: beszamel.se.pl