Smakosze.pl Dieta Jak zrobić sok z rokitnika?
canva/ svehlik, Getty Images

Jak zrobić sok z rokitnika?

15 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sok z rokitnika ma bardzo silne działanie wzmacniające cały organizm, ponieważ zawiera wiele witamin. Warto dodać go do innych soków owocowych, aby ukryć jego silnie cierpki smak. Jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, mamy prosty przepis.

Sok z rokitnika nie jest wyjątkowo popularny, lecz jego właściwości sprawiają, że warto włączyć go do diety. Jak czytamy na poradnikzdrowie.pl, zawiera aż 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe oraz 24 pierwiastki.

Jego mocno cierpki smak sprawia, że picie go bez rozcieńczania nie jest przyjemne. Doskonale komponuje się jednak z dobrze zaparzoną herbatą z miodem, sokiem malinowym czy sokiem świeżo wyciśniętym z jabłek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z rokitnika

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych. Składniki:

  • kilogram owoców rokitnika

  • kilogram cukru

Po oczyszczeniu i umyciu owoców wrzuć je do garnka i zasyp cukrem. Zamieszaj, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin, aby cukier wyciągnął sok z owoców.

Następnie na małym ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Przecedź płyn i rozlej go do wyparzonych oraz umytych butelek. Taki sok można przechowywać maksymalnie 7 dni w lodówce.

Właściwości soku oraz sposoby jego wykorzystania

W produkcie tym znajduje się witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, bor, krzem, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, kwas olejowy oraz liczne antyoksydanty.

Sok ten doskonale poprawia stan skóry i włosów , obniża cholesterol, poprawia trawienie, pozytywnie działa na układ nerwowy, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza stany zapalne, a także zapobiega pękaniom naczynek krwionośnych.

Owoce rokitnika

Źródło: canva/Anatoliy Berislavskiy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy