Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?
canva/Kai-Chieh Chan, Pexels

Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy mamy w kuchni winogrona, nie zastanawiamy się zazwyczaj nad sposobami ich wykorzystania - zamiast tego od razu zabieramy się do jedzenia. Można jednak przygotować z nich pyszny sok na zimę. Niżej zdradzamy najlepszy sposób, aby tego dokonać.

Sok winogronowy na zimę to doskonała metoda, aby zakonserwować te pyszne owoce na czas poza sezonem. W innym wypadku całe kiście zwyczajnie by zgniły i nie nadawały się do spożycia.

Wykonanie soku z winogron w domowym zaciszu jest banalnie proste i szybkie. Jeśli po przelaniu go do słoików lub butelek zdecydujesz się na pasteryzacje, napój przetrwa wiele miesięcy bez psucia się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z winogron

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 kg winogron

  • 0,5 kg cukru

  • 0,5 szklanki wody

Zacznij od oddzielenia owoców od gałązek, przełożenia ich na durszlak i dokładnego wymycia pod bieżącą wodą. W tym momencie przebierz winogrona, aby pozbyć się brzydkich nadgnitych sztuk.

Na dno garnka wlej wodę, dodaj czyste i przebrane owoce, a także wsyp cały cukier. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj zawartość przez około 30 minut, aż owoce rozpadną się.

Po zakończeniu gotowania przeciśnij sok przez sitko, przelej do słoików i pasteryzuj. Przechowuj produkt w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu.

Sok z winogron

Źródło: canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy