Smakosze.pl
fasolka po bretońsku

canva/martinturzak

Jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami?

1 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Fasolka po bretońsku to chyba najpopularniejsze danie robione u nas z suchej fasoli. W zestawieniu z kiełbasą i marchewką jest niezwykle pożywna. My proponujemy dodać do niej też ziemniaki — będzie jeszcze bardziej sycąca i stanie się pełnym daniem obiadowym.

Fasola, podobnie jak i inne warzywa strączkowe, dostarcza nam białko o wysokiej wartości odżywczej. Dlatego z powodzeniem możemy nią zastępować dania mięsne. Jednak mięso, a zwłaszcza wędzona wędlina potrafi dodać jej doskonałego smaku. No cóż, fasolka bez dodatku kiełbasy czy wędzonego boczku to nie ta sama fasolka.

Z fasolą dobrze harmonizuje też cebula, marchew i przyprawy. Pożądany jest listek laurowy i ziele angielskie, ale jeszcze bardziej majeranek, cząber i tymianek. Zioła te nie tylko podnoszą smak fasolowych potraw, ale też ułatwiają ich trawienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • majeranek

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

Galaretkowiec

Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie fasolki po bretońsku z ziemniakami

Fasolkę opłucz, zalej zimną wodą, pozostaw na noc. Następnego dnia wodę odlej, fasolkę zalej porcją świeżej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziele i pieprz, gotuj, aż będzie prawie miękka.

Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do fasolki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Ziemniaki i marchewkę dodaj do fasolki, dodaj trochę soli i pieprzu. Dalej gotuj.

Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę. Przesmaż je na oleju, dodaj do fasolki razem z przecierem pomidorowym i koncentratem. Wsyp łyżkę majeranku, gotuj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i przesmaż ją mieszając. Gdy mąka lekko się zrumieni wlej do niej trochę płynu z fasolki i całość wymieszaj. Wlej do fasolki, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.

pokrojone ziemniaki

pokrojone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslodka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >