Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.09.2021 02:00

Jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami?

fasolka po bretońsku
canva/martinturzak

Fasolka po bretońsku to chyba najpopularniejsze danie robione u nas z suchej fasoli. W zestawieniu z kiełbasą i marchewką jest niezwykle pożywna. My proponujemy dodać do niej też ziemniaki — będzie jeszcze bardziej sycąca i stanie się pełnym daniem obiadowym.

Fasola, podobnie jak i inne warzywa strączkowe, dostarcza nam białko o wysokiej wartości odżywczej. Dlatego z powodzeniem możemy nią zastępować dania mięsne. Jednak mięso, a zwłaszcza wędzona wędlina potrafi dodać jej doskonałego smaku. No cóż, fasolka bez dodatku kiełbasy czy wędzonego boczku to nie ta sama fasolka.

Z fasolą dobrze harmonizuje też cebula, marchew i przyprawy. Pożądany jest listek laurowy i ziele angielskie, ale jeszcze bardziej majeranek, cząber i tymianek. Zioła te nie tylko podnoszą smak fasolowych potraw, ale też ułatwiają ich trawienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • majeranek

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie fasolki po bretońsku z ziemniakami

Fasolkę opłucz, zalej zimną wodą, pozostaw na noc. Następnego dnia wodę odlej, fasolkę zalej porcją świeżej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziele i pieprz, gotuj, aż będzie prawie miękka.

Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do fasolki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Ziemniaki i marchewkę dodaj do fasolki, dodaj trochę soli i pieprzu. Dalej gotuj.

Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę. Przesmaż je na oleju, dodaj do fasolki razem z przecierem pomidorowym i koncentratem. Wsyp łyżkę majeranku, gotuj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i przesmaż ją mieszając. Gdy mąka lekko się zrumieni wlej do niej trochę płynu z fasolki i całość wymieszaj. Wlej do fasolki, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.

pokrojone ziemniaki
pokrojone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslodka

Zapraszamy na nasz Instagram