Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić syrop chrzanowy?
canva/gorchittza2012

Jak zrobić syrop chrzanowy?

4 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sezon infekcji w pełni. Jesienna pogoda niestety sprzyja przeziębieniom. Ciężko się przed nimi ustrzec, ale można spróbować zatrzymać ich rozwój. Najlepiej domowymi sposobami, bo nawet jak nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Zobacz jak zrobić syrop chrzanowy, który jest doskonały do walki z przeziębieniem.

Choć w aptece można kupić mnóstwo leków, które pomogą przy przeziębieniu, spróbuj domowych sposobów. Będą o wiele tańsze, bezpieczniejsze dla zdrowia, a często też smaczniejsze. Nasz syrop chrzanowy, raczej nie należy do tych ostatnich, ale za to jest bardzo skuteczny.

Jak zrobić syrop chrzanowy?

Składniki:

  • kawałek korzenia chrzanu, ok. 20 dag

  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • ok. 2/3 szklanki naturalnego miodu

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Przygotowanie syropu chrzanowego

Korzeń chrzan obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Najlepiej trzyj go na balkonie lub w okularach basenowych, bo ostrość chrzanu potrafi wyciskać łzy.

Chrzan przełóż do kubka miksującego. Dodaj sok z cytryny, miód i wodę. Całość dokładnie zmiksuj. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by składniki dobrze się przegryzły.

Syrop przecedź przez sitko wyłożone gazą. Osad dokładnie odciśnij. Płyn wlej do wyparzonego słoiczka, zakręć, wstaw do lodówki.

Dawkowanie syropu: dorośli powinni pić 3 razy dziennie po łyżce syropu rozcieńczonego w przegotowanej, letniej wodzie. Dzieciom syrop podaje się 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, po wcześniejszym rozcieńczeniu syropu mlekiem lub przegotowaną, letnią wodą.

Po więcej antyprzeziębieniowych receptur zapraszamy na naszą stronę. Dowiesz się z niej np. jak przygotować babciny syrop z czosnku , a także jak zrobić syrop z cebuli .

miód i cytryna
miód i cytryna

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy