Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.10.2021 02:00

Babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami

syrop czosnkowy
canva/Piotr Wytrazek

W chłodne, deszczowe dni nietrudno o przeziębienie. Niestety, jesienna aura sprzyja infekcjom. Na szczęście mamy na to sposób. Przygotujcie babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami, a z jego pomocą wirusy i bakterie będą was omijały szerokim łukiem.

W aptekach można kupić różne medykamenty dla zwiększenia odporności czy do zwalczania infekcji, Od ich wyboru można dostać oczopląsu, a ich wysokimi cenami można mocno uszczuplić swój portfel. Warto więc wrócić do babcinych sposobów. Domowy syrop z czosnku i dodatków jest nie tylko tani, ale też zdrowy, bo w pełni naturalny.

Skład tego syropu jest wprost idealny. Czosnek zwiększa odporność organizmu. Działa niczym antybiotyk, bo skutecznie zwalcza bakterie, a także wirusy. Miód dostarcza organizmowi cennych, prozdrowotnych składników. Dobrze radzi sobie m.in.: z infekcjami górnych dróg oddechowych, działa też wzmacniająco. Ocet jabłkowy również jest doskonałym remedium na bakterie i wirusy.

Z podanych proporcji przygotujesz dużą ilość syropu, która wystarczy ci na długo. Trzymaj go w lodówce i zażywaj, gdy dopadnie cię przeziębienie. Syrop ten dobrze poradzi sobie z bólem gardła, grypowymi bólami mięśni czy z kaszlem. Działa też wzmacniająco i ochronnie na organizm.

Przepis na babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku

  • 150 ml miodu pszczelego

  • 5 łyżek octu jabłkowego

  • 150 ml przegotowanej, wystudzonej wody

Przygotowanie syropu czosnkowego

Ząbki czosnku obierz z łupin. Przeciśnij przez praskę wprost do średniej wielkości słoika. Dodaj miód i ocet jabłkowy, wymieszaj. Dolej wodę i całość mieszaj do rozpuszczenia się miodu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Słoik z syropem zakręć, pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie syrop przecedź, wlej do wyparzonego słoika lub butelki. Trzymaj w lodówce.

Na naszych stronach znajdziesz też inne receptury na pyszności, które pomogą ci pokonać przeziębienie. Zobacz jak przygotować domowy grzaniec na przeziębienie, a także jak zrobić syrop z cebuli.

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: portal.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram