Jak zrobić syrop z sosny?
Naturalne syropy , które samodzielnie możemy wykonać w domu, są świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu. Przepisy na ich przygotowanie są banalne i często nie potrzebujemy wyszukanych składników, by zrobić napój wspomagający nasz układ odpornościowy.
Przy tego typu syropach niezastąpione okazują się receptury naszych babć , które z upływem czasu nie tracą na wartości, a wręcz przeciwnie – wydają się jeszcze bardziej drogocenne. Najbardziej popularnymi przepisami na syropy, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie, są te na przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego czy niezawodnego przy przeziębieniu syropu czosnkowego .
Jednak w pod koniec kwietnia i w maju najlepiej przygotować syrop, który jest mniej popularny niż wyżej wymienione, choć swoimi właściwościami dorównuje klasykom, a w niektórych względach nawet je przewyższa. Mowa oczywiście o syropie z sosny, który potocznie nazywany jest eliksirem zdrowia.
Kiedy przygotowywać syrop z sosny?
Dlaczego pora przygotowania syropu z sosny jest taka ważna? Ponieważ na przełomie kwietnia i maja pędy sosny zawierają najwięcej drogocennych składników , które niebywale wpłyną na nasz organizm. Właściwości syropu zależą też jednak od jakości użytych surowców.
Napój z sosny nazywany jest "syropem majowym", gdyż pędy tego drzewa osiągają w tym czasie długość ok. 12 cm . Wtedy też najlepiej je zrywać. Niektórzy uważają, że odpowiednim miesiącem na takie zbiory jest również marzec.
Przy tego typu zbiorach warto pamiętać, że niektóre gatunki sosny są chronione . Koniecznie omijaj więc kosodrzewinę, sosnę błotną czy limbę. Najodpowiedniejsze do syropu będą po prostu pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris – jej zidentyfikowanie nie powinno przysporzyć większych trudności.
Jak zbierać pędy z młodej sosny?
Należy również pamiętać o tym, by nie zrywać pędów tylko z jednej sosny , bo znacząco jej nie osłabić. Lepiej zrezygnować ze zbioru pędów z drzewa, które rośnie przy ulicy – wtedy narażone jest ono na zanieczyszczenia.
Jak rozpoznać najlepszej jakości pędy? To te, które obleczone są brązową, klejącą się otoczką. Jest ona oznaką, że we wnętrzu kryje się sporo soku . Do zbierania warto zabrać ze sobą nóż, kosz lub wiaderko i rękawiczki ochronne.
Źródło: Free-Photos z Pixabay
Dlaczego syrop z sosny jest taki zdrowy?
Pędy sosny są bogate w cenne substancje . Najważniejsze z nich to witamina C i garbniki, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Dzięki zawartości flawonoidów wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników. Dzięki temu wzmacniają się nasze naczynia krwionośne, a skóra wolniej się starzeje.
Pędy zawierają również olejki eteryczne, gorycze oraz kwasy żywiczne , które działają zbawiennie na nasz organizm. Taki syrop to doskonały lek na kaszel, katar, przeziębienie czy grypę . Świetnie sprawdzi się przy osłabieniu organizmu. Posiada właściwości wykrztuśne, odkażające i bakteriobójcze , dlatego uznawany jest za naturalny antybiotyk.
Jak przygotować syrop z sosny?
Składniki:
-
pędy sosny - ok. 1 kg
-
cukier - ok. pół kg (ewentualnie miód lub ksylitol)
-
słoiki
Przepis na syrop z pędów sosny:
Około 1 kg pędów sosny wyczyść z okrywającej je brązowej łuski. Następnie dokładnie oczyść je z brudów i ewentualnych owadów (ważne: nie powinno się ich myć). Po wykonaniu tej czynności włóż do słoja warstwę pędów, a następnie posyp je cukrem i dokładnie ugnieć. Rób tak za każdym razem. Warstwy pędów i cukru układaj na przemian w stosunku 1:1.
Pełny słoik zabezpiecz, zakręcając pokrywkę lub przewiązując go gazą. Tak przygotowan y syrop odstaw na około 4 tygodnie . Napój będzie gotowy do spożycia, gdy n abierze herbacianego koloru. Wtedy należy przecedzić płyn do ciemniejszych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia, gdzie można go przechowywać do ok. 8 miesięcy.
Artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet, Apteka Zawiszy