Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek.
Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu . Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kiszone pomidory
Składniki:
-
1,5 litra wody
-
2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych i twardych, bez pestek
-
10 ząbków czosnku
-
3-5 cm kawałek chrzanu
-
koper
-
3 łyżki soli
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek oraz chrzan oczyszczamy, a koper płuczemy. Chrzan rozdrabniamy na wiórki.
W sporych wyparzonych słoikach umieszczamy po 2 ząbki czosnku, kawałku kopru — w postaci baldachów, liści lub łodyg — oraz pomidory w całości. Warzywo układamy ciasno, lecz ostrożnie, by się nie zgniotło.
Wierzch także przykrywamy porcją przypraw. Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej sól. Roztworem zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy naczynia.
Tak przygotowane przetwory umieszczamy w dość ciepłym miejscu. Po kilku dniach kiszonki będą gotowe. Przechowujemy je w piwnicy lub w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
-
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: mojegotowanie