Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
![ciasto na pizzę](https://images.iberion.media/images/1920/7s_Ow_M_Mi_M_Lkuby_YN_Gg_ZE_Fe_Z_Projekt_bez_tytulu_2022_02_09_T123945_997_52d10542e2.jpg)
Wiecie, że dziś przypada wyjątkowe święto? Każdy wielbiciel kulinariów powinien o nim wiedzieć. Jest nim Międzynarodowy Dzień Pizzy. Potrawa ta ma licznych wielbicieli na całym świecie, również i u nas. Pizzę możecie zamówić w pizzerii lub przygotować własnoręcznie. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Bo jest ono podstawą tego specjału.
Najpyszniejsza pizza to włoska pizza. Charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem drożdżowym i niewielką ilością dodatków. Przygotowuje się ją z prostych składników, a potrafi urzec smakiem i doskonale nasycić.
Jeśli chcecie ten wyjątkowy dzień uczcić pyszną, własnoręcznie przygotowaną pizzą, skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto. Gdy już będzie gotowe, rozciągnijcie je na cienki placek, posmarujcie sosem pomidorowym, obłóżcie ulubionymi składnikami, posypcie startym serem i ziołami i upieczcie. Włoska kolacja gotowa.
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Składniki:
150 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie ciasta na pizzę
Do letniej wody dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, a potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką lub miską, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Z każdego uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz na dłoni, a potem połóż na blaszce do pieczenia (np. na dnie od tortownicy) i rozciągaj palcami, aż będzie równomiernie cienkie.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, obłóż dodatkami, posyp startą mozzarellą. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temp. 240-250 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tosty à la pizza, a także na pizzę pełnoziarnistą.
![pizza](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6ybK122B5gITCadHgVc6JT/96ed7850659c18bf2c9c126af68d9f64/Projekt_bez_tytu_u_-_2022-02-09T131546.086.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Engin Akyurt z Pexeles
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: kwestiasmaku, rmf24
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/b_A_b_52de9bebc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![mrożenie jedzenia w torebkach](https://images.iberion.media/images/origin/mrozenie1_bd72b06678.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/og_A_rki_c9990c8347.jpg)
![sklep dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_36c73e9217.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/wakacje_1cd9c4b622.jpg)
![Danuta Holecka, grób syna](https://images.iberion.media/images/origin/Danuta_Holecka_grob_syna_d3b70b3992.jpg)
![Lekarz radzi, jak uniknąć anginy latem.](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_6a7b6f1554.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![emeryci](https://images.iberion.media/images/origin/21_05deb7d598.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)