Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Wiecie, że dziś przypada wyjątkowe święto? Każdy wielbiciel kulinariów powinien o nim wiedzieć. Jest nim Międzynarodowy Dzień Pizzy. Potrawa ta ma licznych wielbicieli na całym świecie, również i u nas. Pizzę możecie zamówić w pizzerii lub przygotować własnoręcznie. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Bo jest ono podstawą tego specjału.
Najpyszniejsza pizza to włoska pizza. Charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem drożdżowym i niewielką ilością dodatków. Przygotowuje się ją z prostych składników, a potrafi urzec smakiem i doskonale nasycić.
Jeśli chcecie ten wyjątkowy dzień uczcić pyszną, własnoręcznie przygotowaną pizzą, skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto. Gdy już będzie gotowe, rozciągnijcie je na cienki placek, posmarujcie sosem pomidorowym, obłóżcie ulubionymi składnikami, posypcie startym serem i ziołami i upieczcie. Włoska kolacja gotowa.
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Składniki:
150 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie ciasta na pizzę
Do letniej wody dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, a potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką lub miską, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Z każdego uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz na dłoni, a potem połóż na blaszce do pieczenia (np. na dnie od tortownicy) i rozciągaj palcami, aż będzie równomiernie cienkie.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, obłóż dodatkami, posyp startą mozzarellą. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temp. 240-250 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tosty à la pizza, a także na pizzę pełnoziarnistą.
Źródło zdjęcia: canva/Engin Akyurt z Pexeles
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: kwestiasmaku, rmf24