Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje
Gęsta, pożywna, zdrowa i pyszna- taka właśnie jest zupa szczawiowa z resztek. Krem z liści świeżego szczawiu z dodatkiem szpinaku i warzyw, które masz w lodówce, to prawdziwa bomba witaminowa i pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny.
Zupa szczawiowa z resztek to świetny sposób na czyszczenie lodówki, żeby żadne warzywo się nie zmarnowało. W ten sposób nie wyrzucisz jedzenia i sporo zaoszczędzisz. Taką zupę ugotujesz z produktów, które masz w domu. Wystarczy, że kupisz świeże liście szczawiu lub zerwiesz je z pobliskiej łąki.
Zupę ugotuj na bulionie warzywnym , który wzmacnia aromat całej potrawy. Szczawiową zabiel maślanką, która doskonale łagodzi ostry smak szczawiu i dodaje zupie świeżej nuty. Danie dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Możesz jednak samodzielnie przygotować szczaw do słoików, dzięki czemu zachowasz jego smak przez całą zimę. Domowy przecier z liści doskonale sprawdzi się do wiosennej zupy szczawiowej- tu dowiesz się, jak zrobić szczaw na zimę do słoików , wychodzi za każdym razem.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
-
pęczek szczawiu
-
kilka różyczek brokułu
-
korzeń pietruszki
-
marchewka
-
cebula
-
garść liści szpinaku
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek selera
-
2 ziemniaki
-
500 ml wywaru warzywnego
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
maślanka do zabielenia zupy
-
jajka gotowane na twardo do podania
Jak zrobić zupę szczawiową z resztek?
Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę przygotowanych warzyw, oprósz solą, pieprzem i smaż chwilę na wolnym ogniu.
Gdy warzywa zaczną pięknie pachnieć, przełóż je do większego garnka, wlej bulion i gotuj, aż zmiękną. Następnie dodaj posiekane liście szpinaku i szczawiu i gotuj jeszcze kilka minut.
Całą zupę zblenduj na gęsty krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Szczawiową zabiel maślanką i podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Mizina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
-
Pyszna cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
Źródło: beszamel.se