Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Kartacze
canva/afro

Kartacze są pysznym ziemniaczanym specjałem wypełnionym delikatnym mięsem. Pochodzące z Podlasia danie przygotowuje się z mieszanki warzyw surowych i ugotowanych, dzięki czemu masa wychodzi delikatna, a jednocześnie łatwo ją formować. Koniecznie spróbujecie — przygotowanie jest proste, a efekty przyjemnie zaskakują.

Kartacze są kolejną — zaraz po pyzach nadziewaną odsłoną dania z ziemniaków. Ten pyszny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Danie jest sycące i pełne smaku. Zróbcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kartacze z mięsem

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 150 g boczku

  • 2 większe cebule

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 jajo

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Osiem większych ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Surowe warzywa również oczyszczamy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy na sito, by usunąć z nich nadmiar płynu. Zbieramy go w misce.

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Łączymy je z dobrze odciśniętą surową pulpą, a następnie do masy dodajemy osad, który zgromadził się na dnie miski z wodą z ziemniaków. Solimy i wyrabiamy masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie zagniatamy.

Mięso kroimy na kawałki. Gotujemy je wraz z obraną włoszczyzną do miękkości. Odławiamy kawałki i mielimy je w maszynce. Do powstałej masy dodajemy jedną obrana i posiekana cebulę, sól, pieprz, majeranek oraz surowe jajko.

Wyrabiamy farsz, a następnie wypełniamy nim masę ziemniaczaną, uzyskując kluski wielkości dłoni. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 20 do 25 minut. Podajemy z podsmażoną na maśle drugą cebulą i zrumienionym boczkiem. Smacznego.

Wskazówka: warzywa pozostałe po gotowaniu mięsa warto ponownie wykorzystać. Będą doskonałą bazą do zrobienia pasztetu lub zupy krem.

Kartacze nadziewane mięsem smakują doskonale
Kartacze nadziewane mięsem smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie