Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku
Kartacze są pysznym ziemniaczanym specjałem wypełnionym delikatnym mięsem. Pochodzące z Podlasia danie przygotowuje się z mieszanki warzyw surowych i ugotowanych, dzięki czemu masa wychodzi delikatna, a jednocześnie łatwo ją formować. Koniecznie spróbujecie — przygotowanie jest proste, a efekty przyjemnie zaskakują.
Kartacze są kolejną — zaraz po pyzach — nadziewaną odsłoną dania z ziemniaków. Ten pyszny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Danie jest sycące i pełne smaku. Zróbcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kartacze z mięsem
Składniki:
3,5 kg ziemniaków
1 kg łopatki wieprzowej
150 g boczku
2 większe cebule
1 pęczek włoszczyzny
1 jajo
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Osiem większych ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Surowe warzywa również oczyszczamy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy na sito, by usunąć z nich nadmiar płynu. Zbieramy go w misce.
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Łączymy je z dobrze odciśniętą surową pulpą, a następnie do masy dodajemy osad, który zgromadził się na dnie miski z wodą z ziemniaków. Solimy i wyrabiamy masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie zagniatamy.
Mięso kroimy na kawałki. Gotujemy je wraz z obraną włoszczyzną do miękkości. Odławiamy kawałki i mielimy je w maszynce. Do powstałej masy dodajemy jedną obrana i posiekana cebulę, sól, pieprz, majeranek oraz surowe jajko.
Wyrabiamy farsz, a następnie wypełniamy nim masę ziemniaczaną, uzyskując kluski wielkości dłoni. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 20 do 25 minut. Podajemy z podsmażoną na maśle drugą cebulą i zrumienionym boczkiem. Smacznego.
Wskazówka: warzywa pozostałe po gotowaniu mięsa warto ponownie wykorzystać. Będą doskonałą bazą do zrobienia pasztetu lub zupy krem.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
Pyszna cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
Źródło: mojegotowanie