Pyszna cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
Wielka gratka dla fanów cukinii — przedstawiamy przepis na pyszną cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Możecie ją przygotować do słoików na zimę. Z pewnością będzie hitem wśród przetworów. Ma wyraźny, lecz zrównoważony smak. Jeśli nie macie tyle cierpliwości, by czekać do zimy, możecie jej skosztować po 2-3 dniach.
Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. A to za sprawą delikatnego smaku. Dzięki niemu warzywo to dobrze komponuje się z różnymi dodatkami — mięsem, serami, warzywami, przyprawami.
Z cukinii najchętniej robimy potrawy duszone i zapiekane. Jednak warzywo to dobrze nadaje się też na zupy, sałatki, a także przetwory. Dziś powiemy wam, jak zrobić aromatyczną, marynowaną cukinię.
Przepis na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie
Składniki:
ok. 1,5 kg cukinii
1 czerwona papryka
listki laurowe
ziarna ziela angielskiego
ziarna gorczycy
ziarna pieprzu
na zalewę:
3/4 l wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka kurkumy
1/2 szklanki octu 10 proc.
Przygotowanie cukinii na zimę
Cukinię umyj, wytrzyj. Każdą pokrój w grubsze plastry lub przekrój wzdłuż na cztery części, a potem wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski.
Na dno wyparzonych słoików włóż po 2 ziarna ziela, 3 ziarna pieprzu, 1 listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Słoiki napełnij cukinią, przekładając ją kawałkami papryki.
Składniki zalewy zagotuj. Gorącą zalej warzywa w słoikach, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki pasteryzuj 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na sos z cukinii do słoików, a także na cukinię marynowaną na słodko.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najprostszy deser z truskawkami na świecie. Wystarczą 3 składniki
Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół
Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
Źródło: przyslijprzepis