Smakosze.pl Produkty Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić
canva/jonnysek

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

18 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Dodajesz cebulę do każdego dania, czy unikasz jej jak ognia? Cebula to nie tylko bardzo wyraźny smak i zapach, to również źródło wielu cennych związków aktywnych, witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaka cebula jest najzdrowsza?

Na rynku mamy wiele rodzajów cebuli: biała, cukrowa, czerwona, dymka. Odmiany różnią się od siebie kolorem, wyglądem, smakiem, a także wpływem na nasze zdrowie. Każda cebula jest źródłem cennych związków, witamin i minerałów, jednak jedna odmiana zdecydowanie wygrywa w prozdrowotnym rankingu.

Cebula czerwona, bo o niej mowa, jest niezastąpionym dodatkiem do niemal każdego dania w mojej kuchni. Dodatkową zaletą tej odmiany jest niewielka ilość enzymów, które uwalniając się podczas krojenia, powodują łzawienie. Cebulkę czerwoną pokroisz bez najmniejszego problemu.

Cebula jest bardzo smacznym, aromatycznym i zdrowym warzywem, które możemy dodać do każdego, wytrawnego dania. Jeśli nie lubisz intensywności cebuli, dobrym pomysłem jest spożywanie jej w formie pieczonej, gotowanej lub grillowanej, traci wtedy ostrość.

Jaka cebula jest najzdrowsza?

Najzdrowszą odmianą cebuli jest cebula czerwona. Zawarte w warzywie związki aktywne wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i przeciwnowotworowe.

Regularne spożywanie cebuli może więc zmniejszyć objawy alergii i zapobiec powstawaniu zmian nowotworowych. Cebula wzmacnia również naszą odporność, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów.

W cebuli czerwonej znajduje się również potas, chrom, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę E i C. Szczelne żyły, mocna skóra, włosy, paznokcie, sprawny układ nerwowy, krwionośny, poprawa koncentracji, to kolejne powody, dla których powinniśmy spożywać warzywo o fioletowym kolorze.

Czerwona cebula- jak podawać?

Czerwona cebula charakteryzuje się delikatnym, wyważonym smakiem. Surowa jest idealnym dodatkiem do sałatek, np. greckiej , nicejskiej, z tuńczykiem, ponieważ rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.

Pieczona, gotowana i grillowana cebula traci część ostrości, jest więc jeszcze łagodniejsza. Cebula czerwona jest rewelacyjnym dodatkiem do szaszłyków z grilla i pieczonych zapiekanek warzywnych, mięsnych makaronowych.

Cebula czerwona dodana do zupy uwalnia świetny aromat, przez co danie jest smaczniejsze. Smażona cebulka na oliwie np. z dodatkiem czosnku jest natomiast bardzo wyraźna w smaku i wyczuwalna, uwalnia również intensywny zapach.

Smażona cebulka z czosnkiem jest świetną bazą do przygotowywania wielu dań, w tym duszonego mięsa w sosie i makaronów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl, pysznosci.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy