Jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne
Święta tuż, tuż i z pewnością nie obędą się bez majonezu. A wiecie, jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne. Warto zasugerować się opinią kulinarnego autorytetu, bo mało kto zna się na jedzeniu tak dobrze, jak Makłowicz.
Majonez jest jednym z najpopularniejszych sosów, po który sięgamy na co dzień. Trudno sobie bez niego wyobrazić też święta, zwłaszcza wielkanocne. Wszak jest on nieodzownym dodatkiem do potraw z jaj, a także do sałatki jarzynowej.
Smak tych potraw w dużej mierze zależy od jakości i walorów majonezu. Warto więc wybrać najlepszy. Który zasługuje na to miano zdaniem Roberta Makłowicza? Będziecie zaskoczeni jego odpowiedzią.
Jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza?
Choć na sklepowych półkach nie brakuje majonezów różnych firm, to od lat walkę o pierwsze miejsce toczą majonez „Kielecki" i „Winiary". Jedni uważają, że ten pierwszy jest lepszy, bo ma wyrazisty smak. Inni wybierają produkt drugiego producenta, właśnie dlatego, że jest delikatny i kremowy.
Portal Podróże Onet zapytał Roberta Makłowicza, który majonez jego zdaniem jest najlepszy. Na co znawca sztuki kulinarnej odpowiedział — W W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe! — wytłumaczył Makłowicz.
Przepis na majonez wg Roberta Makłowicza
Składniki:
-
2 żółtka
-
1 łyżeczka octu winnego
-
szczypta soli
-
szczypta białego pieprzu
-
2 szklanki oleju
Przygotowanie majonezu
Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej, dzięki temu ładnie się połączą, bez warzenia.
Jajka dokładnie umyj, skorupki sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek, żółtka umieść w misce, dodaj ocet, sól i pieprz. Z białek możesz zrobić np. bezę.
Składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Potem dalej je miksując, dodawaj cienkim strumieniem olej. Miksuj, aż powstanie gęsta, biała masa.
Poznaj też przepis Roberta Makłowicza na mazurek kakaowy , a także na pierogi z boczkiem i soczewicą .
Źródło zdjęcia: canva/stocknadia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: podroze.onet, glamour