Smakosze.pl Produkty Jakich ryb lepiej nie wybierać w sklepie?
canva/dabldy, Getty Images

Jakich ryb lepiej nie wybierać w sklepie?

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mimo iż ryby uznawane są za zdrowsze od mięsa, nie każdy gatunek faktycznie taki jest. Mnóstwo popularnych i, co więcej, smacznych rodzajów ryb zawiera w sobie niezdrowe, a nierzadko również niebezpieczne substancje. Jednymi z nich są panga oraz tilapia, które pełne są toksyn i metali ciężkich. Regularne jedzenie takiego mięsa może przyczynić się do problemów ze zdrowiem.

Mało kiedy jemy tyle ryb, co w Święta Bożego Narodzenia. Wierzący decydują się na to z pobudek religijnych, a inni z przyzwyczajeń, jednak faktem jest, że spożycie ryb wzrasta właśnie w okolicy grudnia. Jeśli i ty często je teraz jadasz, niżej zdradzamy, które gatunki wcale nie są zdrowe.

Ryby dostarczają duże ilości zdrowego i łatwo przyswajalnego białko oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety ich największym mankamentem jest fakt, że jedne z najczęściej kupowanych gatunków przy okazji przepełnione są szkodliwymi substancjami.

Ryby z toksynami

Na pierwszym miejscu jest panga, czyli prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny gatunek. Hodowana jest w Wietnamie w Mekongu, którego wody są wyjątkowo zanieczyszczone. Dodatkowo hodowcy nastrzykują ryby hormonami, aby zmusić je do rozmnażania w niewoli.

Jak podaje portal gotowanie.onet.pl, w procesie przetwarzania do ryb dodaje się związki fosforowe i niefosforowe, które zwiększają wchłanianie wody przez mięso. W efekcie mięso przepełnione jest skażoną wodą z Mekongu.

Tilapia wypełniona ołowiem

Ten gatunek hodowany jest głównie w Chinach w wodach, które również nie należą do najczystszych. Jej mięso zawiera wyjątkowo duże ilości ołowiu, który przedostaje się do naszych organizmów i wyrządza duże szkody.

Tilapia karmiona jest głównie paszą z modyfikowanej genetycznie kukurydzy, która przyczynia się do powstawania w ciele ryb zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych omega 6. Brak równowagi w spożyciu ich wraz z kwasami tłuszczowymi omega 3 może wywoływać choroby układu krwionośnego.

Rtęć w tuńczyku

Najczęściej dostępny w puszkach jest bardzo lubiany przez Polaków jako szybka przekąska czy składnik past oraz sałatek. W mięsie tuńczyka znajduje się rtęć, która w przypadku dużych i starych osobników, może osiągać ogromne stężenia.

Tuńczyk odżywia się mniejszymi organizmami wodnymi, z których przenikają związki rtęci do ciała tuńczyka. W trakcie rozwoju pochłania coraz większe ilości jedzenia, lecz rtęć nie jest wydalana - więc z każdym posiłkiem odkłada się jej jeszcze więcej. W ludzkim ciele rtęć również się kumuluje, co przy przekroczonych normach może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia prosty sposób na usunięcie mocnego zapachu z ryby.

Filety ryb

Źródło zdjęcia: canva/tab1962

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy