Smakosze.pl Produkty Jakie są efekty jedzenia dwóch bananów dziennie?
Cybernesco, Getty Images Pro

Jakie są efekty jedzenia dwóch bananów dziennie?

7 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Banany są doskonałą przekąską, która pozwala zmniejszyć uczucie głodu pomiędzy większymi posiłkami w ciągu dnia. Zjedzenie dwóch bananów dziennie doda sporo energii, a także pozytywnie wpłyną na serce. Dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Banany znajdziemy obecnie w każdym sklepie spożywczym, nawet małe osiedlowe "spożywczaki" często mają je w swojej ofercie. Dlatego banalnie łatwy dostęp, niska cena i wspaniały smak sprawiają, że wielu ludzi sięga po nie, gdy chcą zjeść jakiś owoc.

Niektórzy obawiają się jeść je, z uwagi na sporą kaloryczność, jednak istnieje doskonały sposób, aby cieszyć się ich właściwościami, a przy okazji nie konsumować za dużo cukru. Wystarczy wybierać zielone banany, które nie są tak dojrzałe i słodkie, jak ich żółte odpowiedniki.

Co daje częste jedzenie bananów?

Owoce te są przede wszystkim ogromnym źródłem potasu. Minerał ten gra bardzo dużą rolę w naszych organizmach - obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę całego układu krwionośnego, więc trzeba dbać o dostarczanie jego odpowiedniej ilości w diecie.

Poza potasem znaleźć w nich można witaminy z grupy B, C, niacynę, miedź, cynk, fluor, selen, mangan, jod, wapń, fosfor oraz błonnik. Ten ostatni umożliwia optymalną pracę jelit, gdyż wiąże w sobie wodę, co pozwala na zapobieganie problemom z jelitami, a także dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Banany na zgagę

Szczególnie niedojrzałe banany, które mają zielony kolor, mają sporo substancji neutralizujących działanie kwasów żołądkowych, dlatego osoby cierpiące na zgagę, mogą odczuć ulgę po zjedzeniu nawet jednej sztuki. Owoce wzmagają produkcję śluzu, który chroni śluzówkę żołądka - to dobre wieści dla chorych na wrzody.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.

W dojrzałych owocach obecne jest dużo węglowodanów, które dostarczają szybkiego zastrzyku energii. Dla sportowców jest to bardzo ważne, gdyż po zjedzeniu nawet jednego banana mogą dalej wykonywać ciężki wysiłek fizyczny.

Pomagają anemikom i cukrzykom

Żelazo znajdujące się w tych owocach, jest bardzo ważne dla anemików, którzy zmagają się z jego niedoborem. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która pozwala transportować tlen we krwi i utrzymać należyte natlenienie organizmu.

Z kolei witamina B6 reguluje stężenie glukozy we krwi, której zbyt duża ilość, może być niebezpieczna dla diabetyków. Cukrzycy powinni jednak wybierać niedojrzałe banany, aby nie spożywać zbyt wielu węglowodanów.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T152519.089
Świeżo pokrojony banan

Źródło: margouillatphotos, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fitness.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy