Smakosze.pl Przepisy Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie
canva/Lesyy

Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie

22 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Klasyczne gołąbki skrywają w swym wnętrzu ryż i mielone mięso. Jednak da się też przygotować gołąbki bez dodatku mięsa. Podstawą farszu może być ryż lub kasza, które warto wzbogacić dodatkiem warzyw. Zobaczcie jak przygotować jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie.

Do farszu na jarskie gołąbki można dodać podsmażone grzyby czy pokrojone warzywa. Dzięki nim potrawa nabierze wyraźniejszego smaku. Istotne są też przyprawy, najlepiej o zdecydowanym smaku. Gotując gołąbki lepiej nie zalewać ich wodą, tylko aromatycznym bulionem. Dzięki niemu całe danie przeniknie konkretnym smakiem.

Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 30 dag ryżu

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1 cebula

  • 1 papryczka chilli

  • 50 dag pieczarek

  • 2 łyżki masła lub oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie jarskich gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój z niej głąb, włóż ją do gorącej wody i obgotuj, by liście stały się elastyczne. Po zdjęciu parti wierzchnich liści ponownie sparz pozostałą część główki kapusty.

Ryż opłucz. Połowę bulionu zagotuj, dodaj kurkumę i trochę soli, a potem ryż. Zagotuj go, gotuj na małym ogniu.

Cebulę i papryczkę chilli oczyść, pokrój w małą kostkę. Dodaj do gotującego się ryżu. Całość gotuj, aż ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odlej.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na maśle. Duś na małym ogniu, aż odparuje cały płyn. Dodaj je do ryżu, dopraw solą i pieprzem.

Z liści kapusty zetnij stwardniałe kawałki. Na każdym liściu połóż porcję farszu, zawiń go, formując gołąbka.

Gołąbki ułóż ścisło w garnku, zalej pozostałym bulionem, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Podawaj z zagęszczonym sosem z gotowania lub z sosem pomidorowym.

Po więcej pomysłów na smaczne gołąbki zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na gołąbki według Karola Okrasy , a także przepis na staropolskie gołąbki z kaszą .

papryczka chilli
papryczka chilli

Źródło zdjęcia: canva/Brejeq

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy