Smakosze.pl Przepisy Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem
Fot. Canva/brebca

Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem

23 października 2024

Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.

Gulasz segedyński

Legenda mówi, że dwaj węgierscy arystokraci, w tym znany poeta i działacz społeczny Sándor Petöfi, w XIX wieku udali się na obiad do restauracji, w której właśnie skończyło się jedzenie. Kucharz połączył więc resztkę gulaszu z dodatkiem kiszonej kapusty , by dodać jej objętości. Nawet jeśli ten pomysł był desperacką próbą rozmnożenia jedzenia, był też doskonałą kompozycją która, co nie dziwne, dobrze się przyjęła.

Takie danie, podobnie jak wiele innych potraw z kapusty i sosów mięsnych , ma niezaprzeczalną zaletę. Nie dość, że jednogarnkowe, jest jeszcze, by tak rzec, wielkogarnkowe. Można nagotować go na zapas, a później podgrzewać (za każdym razem całość) dodając tylko trochę wody. W ten sposób dostajemy doskonały lunch do pracy albo obiad na później – nawet, zawekowany, na wyjazd.

gulasz na talerzu
Fot. Canva
Zjadł burgera z McDonald`s i zmarł. Groźna seria zakażeń w USA

Gulasz z kiszonej kapusty

Gulasz taki doskonale komponuje się z klasycznym dodatkiem w postaci klusek na parze . Można przygotować je samemu lub z łatwością kupić gotowe. Te należy odgrzewać właśnie w kąpieli parowej – na sitku, garnku obciągniętym gazą lub w specjalnym koszyku albo parowarze.

Składniki

  • 800 g wieprzowiny, np. z łopatki
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 700 ml bulionu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Przyprawy: kminek i słodka papryka, sól i pieprz
  • Kwaśna śmietana lub jogurt grecki (do podania)

Obiad z wieprzowiny i kiszonej kapusty

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy w kostkę . Cebulę dzielimy na półplasterki. Kapustę kiszoną lekko siekamy i płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna.

W rondlu dobrym do piekarnika rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy mięso i znów smażymy, aż stanie się rumiane.

Do rondla dodajemy kapustę kiszoną. Dosypujemy pieprz i przyprawy do smaku . Dusimy przez chwilę, a następnie zalewamy bulionem.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy przez 45 minut , pod koniec sprawdzając miękkość mięsa i smak gulaszu, by dosolić go i ewentualnie przyprawić.

Wypróbuj też przepisy na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i ogórki kiszone w paście jajecznej .

miska gulaszu
Fot. Canva
Dodałem do ogórkowej i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia
Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy