Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem
Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.
Gulasz segedyński
Legenda mówi, że dwaj węgierscy arystokraci, w tym znany poeta i działacz społeczny Sándor Petöfi, w XIX wieku udali się na obiad do restauracji, w której właśnie skończyło się jedzenie. Kucharz połączył więc resztkę gulaszu z dodatkiem kiszonej kapusty , by dodać jej objętości. Nawet jeśli ten pomysł był desperacką próbą rozmnożenia jedzenia, był też doskonałą kompozycją która, co nie dziwne, dobrze się przyjęła.
Takie danie, podobnie jak wiele innych potraw z kapusty i sosów mięsnych , ma niezaprzeczalną zaletę. Nie dość, że jednogarnkowe, jest jeszcze, by tak rzec, wielkogarnkowe. Można nagotować go na zapas, a później podgrzewać (za każdym razem całość) dodając tylko trochę wody. W ten sposób dostajemy doskonały lunch do pracy albo obiad na później – nawet, zawekowany, na wyjazd.
Gulasz z kiszonej kapusty
Gulasz taki doskonale komponuje się z klasycznym dodatkiem w postaci klusek na parze . Można przygotować je samemu lub z łatwością kupić gotowe. Te należy odgrzewać właśnie w kąpieli parowej – na sitku, garnku obciągniętym gazą lub w specjalnym koszyku albo parowarze.
Składniki
- 800 g wieprzowiny, np. z łopatki
- 800 g kapusty kiszonej
- 700 ml bulionu
- 3 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Przyprawy: kminek i słodka papryka, sól i pieprz
- Kwaśna śmietana lub jogurt grecki (do podania)
Obiad z wieprzowiny i kiszonej kapusty
Mięso z łopatki wieprzowej kroimy w kostkę . Cebulę dzielimy na półplasterki. Kapustę kiszoną lekko siekamy i płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna.
W rondlu dobrym do piekarnika rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy mięso i znów smażymy, aż stanie się rumiane.
Do rondla dodajemy kapustę kiszoną. Dosypujemy pieprz i przyprawy do smaku . Dusimy przez chwilę, a następnie zalewamy bulionem.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy przez 45 minut , pod koniec sprawdzając miękkość mięsa i smak gulaszu, by dosolić go i ewentualnie przyprawić.
Wypróbuj też przepisy na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i ogórki kiszone w paście jajecznej .