Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Kotlety ziemniaczane
To są takie nasze prawdziwe, polskie smaki. Kiszona kapusta, suszone grzyby, ziemniaki i cebula. To jest to, co Polacy uwielbiają najbardziej – podsumowuje na wstępie swoją potrawę Tomasz Strzelczyk.
I rzeczywiście. Uwielbiany przez polskich widzów Youtube'a kucharz przygotowuje bezmięsne kotlety z najprostszych składników. Podaje je jednak na obiad w takim towarzystwie, że zmieniają się one w prawdziwą ucztę.
Za zbieranie grzybów grozi mandat. Wyprawa do lasu może kosztować cię nawet 5 tys. złotychKotlety bez mięsa
W wypadku takich potraw najważniejsza jest oczywiście przyprawa. Tomasz Strzelczyk przypomina nam o cząbrze – aromatycznym śródziemnomorskim ziole, które doskonale podbija smak leśnych grzybów. Pamiętajmy też, by używać zawsze świeżo roztartego pieprzu, a do takich potraw – najlepiej gruboziarnistego.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 350 g kiszonej kapusty
- 1 garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 120 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- Sól, pieprz, cząber, tymianek
- Masło klarowane do smażenia
Kotlety Tomasza Strzelczyka
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wymieniamy wodę i gotujemy je do miękkości, a następnie studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
W rondelku rozgrzewamy trochę masła. Wrzucamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy, aż zacznie przywierać do dna, a wtedy dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Całość podsmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem z grzybów.
Sos gotujemy przez ok. 10 minut, przyprawiając solą, pieprzem i cząbrem. Następnie powoli dolewamy do niego śmietankę. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Pozostałe dwie cebule kroimy drobno. Podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną odciśniętą z soku siekamy i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i dusimy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki łączymy z kapustą. Dodajemy jajko i łyżką mieszamy do połączenia składników. Posypanymi mąką dłońmi formujemy kotleciki i układamy na powierzchni również posypanej mąką.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smażymy partiami, nie dopuszczając do stłoczenia na patelni. Podajemy polane sosem grzybowym.
Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i gruszki w occie.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA