Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodałem do ogórkowej i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.10.2024 12:55

Dodałem do ogórkowej i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia

zupa ogórkowa
Fot. Shutter/gkrphoto

Znane powiedzenie mówi, że łyżka dziegciu może zepsuć beczkę miodu. Podobnie jest z zupą ogórkową. Jeden błąd w jej przyrządzeniu może sprawić, że potrawa taka będzie zupełnie niejadalna.

Gotowanie zupy ogórkowej

Zupę ogórkową można formalnie uznać za barszcz. Podobnie jak ten czerwony, kapuśniak czy żur przygotowywana jest z kiszonego produktu, który nadaje jej niezwykły smak. „Honorowym” barszczem będzie zaś zupa szczawiowa, w której kwasowość podchodzi ze świeżej rośliny.

Tego typu dania mają niezwykle dobry wpływ na nasz organizm. Na skutek fermentacji powstają w ogórkach kiszonych dobre bakterie, które regulują nasz układ trawienny, odporność, a nawet nastrój. Dlatego po kiszonki, także w postaci zup, warto sięgać często i skwapliwie.

ogórkowa w miseczce
fot. Canva
Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja

Błędy przy gotowaniu zupy ogórkowej

Choć zupa ogórkowa wydaje się łatwą do przygotowania potrawą na obiad, można przy gotowaniu popełnić błędy wręcz nieodwracalne. Jeden z nich jest znany dość powszechnie. Chodzi oczywiście o zabielanie zupy śmietaną.

Różne dania wolimy w wersji klarownej lub właśnie zabielonej, ale w wypadku ogórkowej wszyscy zdają się zgodni: tylko zabielona. A jeśli tak, to śmietanę należy wcześniej zahartować, by się nie zwarzyła. W osobnej miseczce mieszamy ją z dolewaną powoli chochlą albo dwiema gorącej zupy. Inaczej śmietana dostanie szoku termicznego i zmieni się w grudki.

Za szybkie przygotowanie zepsuje obiad

Jednak przy gotowaniu kwaśnych zup, takich jak ogórkowa, można popełnić jeszcze jeden błąd. Chodzi o moment, w którym dodajemy do garnka główny składnik. Trzeba pamiętać, by robić to dopiero kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Kwaśny odczyn zupy zatrzyma proces gotowania ziemniaków. Jeśli więc starte ogórki kiszone i sok ze słoika dodamy zbyt wcześnie, możemy pożegnać się ze smacznymi kartoflami. W niektórych przypadkach będą one wręcz niejadalne. Wywar zmieniamy więc w pełnoprawną zupę ogórkową dopiero pod koniec gotowania.

Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z ogórkami kiszonymi i danie z kurczaka z ryżem z piekarnika.

miska ogórkowej
fot. Canva