Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki kiszone nie tylko do obiadu. Zetrzyj na tarce, a zrobisz z nich pyszne śniadanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.10.2024 08:44

Ogórki kiszone nie tylko do obiadu. Zetrzyj na tarce, a zrobisz z nich pyszne śniadanie

pasta jajeczna
Fot. Shutter/New Africa

Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Pasta jajeczna nie jest raczej pierwszym wyborem Polaków na śniadanie na bazie jajek. Jest jednak zawsze w odwodzie. Warto sięgać po nią zwłaszcza wtedy, gdy do wykarmienia jest większa grupa, bo pastę taką bardzo łatwo przygotować w dużych ilościach.

O ile kojarzymy tę potrawę raczej z łagodnym smakiem jajek z majonezem, są zestawienia, w ktorych potrafi ona pokazać pazur. Dlatego dziś proponujemy pastę jajeczną o wyrazistym, miło szczypiącym w język posmaku ogórków kiszonych, które do niej dodajemy razem z chrzanem i pokrewnymi składnikami.

śniadanie z jajek
fot. Canva
Zaczyna się, masło osiąga kosmiczne ceny. Polacy robią zapasy na Boże Narodzenie

Pasta jajeczna na śniadanie

Pasta jajeczna ma jeszcze jedną dobrą cechę. Jest jednym z łatwiejszych do przechowywania dań jajecznych. Można więc przygotować jajka na śniadanie z wyprzedzeniem. Można też użyć takiej potrawy jako lunchu do pracy.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Sól, pieprz

Jajka i ogórki kiszone

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i siekamy. Szczypiorek także siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy ją w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

Ogórki przekrawamy na ćwiartki i odkrawamy gniazda nasienne, które odrzucamy. Twardą część kroimy w węższe paseczki, a następnie w drobną kostkę. Jeśli gniazda nasiennę są małe i jest wygodniej, można je także zetrzeć na tarce. Ważne, żeby pasta jajeczna nie stała się zbyt rzadka od nadmiaru soku.

Cebulę odsączamy dokładnie z wody. Składniki łączymy w misce i dodajemy sosy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wypróbuj też przepisy na klasyczne gruszki w occie i placki ziemniaczane z dynią.

pasta w miseczce
fot. Canva