Smakosze.pl Przepisy Jedyny, wyjątkowy, oryginalny przepis na bigos z pieczarek od siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/ankub, Getty Images

Jedyny, wyjątkowy, oryginalny przepis na bigos z pieczarek od siostry Anastazji

29 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny bigos wymaga wielu godzin, a niekiedy nawet dni, żeby osiągnął odpowiedni poziom smaku i aromatu. Na szczęście istnieje znacznie szybszy sposób na jego przygotowanie, który został opracowany przez siostrę Anastazję. Jej bigos z pieczarek potrzebuje jedynie kilku chwil gotowania, a efekt zachwyca aromatem oraz konsystencją.

Powoli zapasy kiszonej kapusty znikają ze spiżarni Polaków, co może przeszkodzić podczas gotowania bigosu. Jeśli naszła cię na niego ochota, lecz zabrakło ci kilku słoików, nie przejmuj się. Siostra Anastazja wymyśliła przepis, dzięki któremu bigos zrobisz bez kapusty.

Głównym składnikiem poniższej wersji bigosu są pieczarki oraz resztki pieczonej wieprzowiny z dnia poprzedniego. Receptura siostry Anastazji pozwala na wykorzystanie pozostałości po wcześniejszych obiadach, co ułatwia ograniczenie marnowania dobrej żywności.

Przepis na bigos z pieczarek

Składniki:

  • 700 g pieczarek

  • 400 g mięsa wieprzowego pieczonego

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • 200 g boczku

  • 1 puszka groszku

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • olej

  • sól

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • pieprz

Zacznij od umycia pieczarek pod bieżącą wodą, a następnie obierz je ze skórki. Odetnij ogonki od kapeluszy. Pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć do niego grzyby. Podsmażaj, aż woda całkowicie odparuje.

Paprykę umyj wodą, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni po grzybach. Do dużego garnka wrzuć pieczarki, podsmażoną cebulę, paprykę, pokrojoną wieprzowinę i przecier pomidorowy. Zalej wszystko szklanką wody i postaw na gazie.

Do garnka po 15 minutach wrzuć odcedzony groszek, majeranek, tymianek, świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotuj bigos przez 30 minut. Pod koniec wlej mąkę rozrobioną z wodą, zagotuj i podawaj . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kultowy paprykarz szczeciński. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/cislander, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: "Wielka księga specjałów siostry Anastazji" wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy