Jesienny rosół z dodatkiem imbiru
Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru.
Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.
Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.
Jesienny rosół z dodatkiem imbiru
Składniki:
-
pół kury rosołowej
-
1 cebula
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
kawałek pora
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek ok. 4 cm kłącza imbiru
-
curry
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Przygotowanie jesiennego rosołu
Kurę oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Dodaj opieczoną cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Gotuj na niedużym ogniu, aż do zagotowania. Zdejmij szumowinę.
Dodaj trochę soli, pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Dodaj obrane i przekrojone ząbki czosnku, a także obrany kawałek imbiru. Gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 2,5 godziny.
Rosół dopraw do smaku curry, a także solą i pieprzem. Rosół podawaj z makaronem i ewentualnie kawałkami mięsa. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowy rosół. Zobacz, jak rosół przygotowuje Anna Lewandowska , a także poznaj recepturę na rosół Magdy Gessler .
Źródło zdjęcia: canva/Lotusimages16
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis